Касаційний господарський суд Верховного Суду визнав недійним договір ГО «Львівська обласна організація фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України» на користування  мисливськими угіддями площею 10,25 га.

Відповідну постанову суд прийняв 23 липня, пишуть Наші гроші.

З судового реєстру відомо, що в 2012 році Львівська обласна рада надала в користування на 15 років угіддя мисливському господарству «Прикордонник» Львівської обласної організації ФСТ «Динамо». Їх загальна площа склала понад 10 тис га – майже порівну польові та лісові угіддя. Вони були розташовані у прикордонній смузі між лінією інженерно-технічних споруд і лінією державного кордону з Республікою Польща у Львівській області.

Після цього ГО уклала угоду з обласним управління лісового та мисливського господарства, яка і дозволила користування угіддями.

В 2017 року військова прокуратура звернулася до суду з вимогою визнати незаконним рішення депутатів та, відповідно, недійсним договорів організації з обласним УЛМГ. Позивачами також були Адміністрація Держприкордонслужби та Мостиський прикордонний загін (в/ч 1494).

В позові було вказано, що доступ мисливців та рибалок до угідь, що розташовані у прикордонній смузі, призводить до безперешкодного переміщення осіб, холодної та вогнепальної зброї, що, фактично, унеможливлює повноцінний контроль за кордоном.

В свою чергу, «ЛОО ФСТ «Динамо» України» стверджувало про пропуск позивачем строків позовної давності, а також що у Держприкордонслужби не було оформленого права постійного користування землею прикордонної смуги. А також, що законодавство не забороняє мисливство в прикордонній смузі.

Натомість в серпні 2018 року Господарський суд м. Києва та наступного року Північний апеляційний госпсуд задовольнили позови прокуратури. Щоправда, ці рішення відсутні в судовому реєстрі. Але тепер Касаційний госпсуд підтвердив рішення судів попередніх інстанції.

В своїй постанові суд вказав, що землі в межах прикордонної служби необхідні для облаштування та утримання інженерно-технічних споруд і огорож, прикордонних знаків та інших об’єктів і надаються в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України. Відтак, вони вже за своєю функцією відносяться до земель оборони і знаходься у власності держави через органи виконавчої влади. Тому прикордонна смуга може біти змінені тільки обласними держадміністраціями за поданням прикордонників.

Суд встановив, що при виділенні мисливських угідь на кордонні ніякого погодження з прикордонниками не було. Також положення про прикордонний режим прямо передбачає, що полювання у смузі місцевості між лінією державного кордону та лінією прикордонних інженерних споруд забороняється.

Для того, щоб цією землею могли розпоряджатися депутати потрібне було рішення Кабміну, якого Львівська облрада не отримувала.

Тому Касаційний госпсуд ВС визнав рішення судів попередніх інстанцій на користь прокуратури вірними та постановив визнати недійсним договір з «ЛОО ФСТ «Динамо» «України» щодо користування мисливськими угіддями в прикордонній смузі.

З весни 2020 року ГО «ЛОО ФСТ «Динамо» «України» очолює Василь Віконський, який у вересні минулого року був призначений керівником Нацполіції Львівської області. Серед підписантів львівського товариства «Динамо» – екс-керівник УМВС у Львівській області Дмитро Загарія.

До призначення у Львівську область Віконський очолював Нацполіцію Хмельницької області і до цього часу в держреєстрі вказаний керівником аналогічного ФСТ «Динамо» «України» Хмельниччини. Ця організація в реєстрі ГО вказана як структура загальноукраїнського «Фізкультурно-спортивне товариство «Динамо». На офіційному своєму сайті територіальним підрозділом ФСТ «Динамо» називає себе і Львівська обласна організація.

Загальноукраїнське ФСТ «Динамо» очолює міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Саме через Авакова як міністра внутрішніх справ Кабмін координує роботу Адміністрації Держприкордонслужби.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ