Галицький районний суд Львова виніс рішення стосовно Андрія Свищо. Директора комунального підприємства підозрюють в розтраті майже 1 млн грн, проте суд став на його захист, та відмовив обвинуваченню в арешті посадовця. 


Про це йдеться в ухвалі суду.

У чому звинувачують Андрія Свищо 

За інформацією поліції, директор «Львівелектротрансу» організував злочинну схему з присвоєння бюджетних коштів шляхом маніпуляцій під час закупівлі електроенергії для підприємства. Зокрема, шляхом створення штучних перепон для закупівлі комунальним підприємством електроенергії в комунального ж «Львівтеплоенерго». З невідомих причин, пропозиція львівського теплоенерго стала найдорожчою на багатьох тендерах, які провів «Львівелектротранс» , внаслідок чого перемогу на них здобули приватні фірми. Детальніше про це за посиланням.

Старша слідча відділу розслідування злочинів загально кримінальної спрямованості слідчого управління ГУ НП у Львівській області Наталія Марич у судді заявила, що мова також йде про незаконне збільшення ціни за електроенергію, яке передбачили в додаткових угодах про електропостачання.

" Переслідуючи мету незаконного збагачення, будучи добре обізнаним про діяльність Підприємства та його потреби, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, всупереч інтересам служби та підпорядкованого йому Підприємства, розробив злочинний план щодо розтрати майна яке перебувало у володінні Львівського комунального підприємства «Львівелектротранс», який полягав у незаконному укладенні Додаткових угод до Договору 00533 про постачання /закупівлі електричної енергії, які передбачали незаконне збільшення ціни за1кВт.годелектричної енергії за Договором, таким чином вчинив злочин, пов`язаний з розтратою майна яке перебувало у володінні Підприємства шляхом зловживання своїм службовим становищем в особливо великих розмірах", -  зазначено у рішенні суду.

Що загрожує Свищо

Крім того, Наталія Марич у суді вимагала відсторонити Андрія Свищо від посади, адже таким чином за її словами він зберігає можливість тиснути на працівників підприємства. Мотивуючи прохання про утримання Андрія Свищо під вартою в СІЗО, вона окремо наголосила, що жорстке покарання, передбаченою статтею, яку інкримінують директору комунального підприємства, може спонукати його до втечі.

Відповідно до ст. 45 КК України, вказаний злочин є корупційним, а тому у випадку визнання Свищо винуватим у його вчиненні, йому загрожує реальний термін ув`язнення та конфіскація майна, а також відшкодування завданої шкоди у розмірі 969483, 90 грн. Санкція ч.5 ст. 191 ККУкраїни передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

При цьому де наразі перебуває сам Андрій Свищо, невідомо. Підозру йому так і не вручили, адже на момент візиту слідчих він перебував чи то на лікарняному, чи то у відпустці.  За чутками, які циркулюють у Львові, Андрій Свищо виїхав закордон – чи то цільово, щоб заховатися від кримінальної справи, чи просто такий збіг – наразі не відомо.

Яке рішення прийняв суд

Галицький районний суд призначив директору «Львівелектротрансу» лише домашній нічний арешт до 15 вересня 2021 року.  Згідно з рішенням судів, до цієї дати Свищо має перебувати вдома  з 23:00 до 6:00.  Керівника комунального підприємства додатково зобов'язали відвідувати представників слідства на їхню вимогу, здати паспорт та повідомляти про зміну місця проживання чи роботи. У відстороненні з посади директора ЛКП «Львівелектротранс» суд відмовив.

ІА "Вголос": НОВИНИ