Запорізький апеляційний суд лишив у силі рішення Жовтневого райсуду Запоріжжя, яким з нотаріуса стягнули 100 тис грн. моральної шкоди за посвідчення довіреності, по якій шахраї продали квартиру.

Про це свідчить постанова від 15 жовтня 2019 року. За даними сайту «Судова влада», йдеться про приватного нотаріуса Валерія Сенченка, який працює у Запоріжжі. В деталях цю історію дослідив «Protocol.ua», передають Наші гроші.

По цій справі була відкрита низка проваджень. Позивачкою виступила жінка, про яку встановлено, що вона навчалася з 2 по 9 клас у класі з затримкою психічного розвитку та з дитинства є особою з інвалідністю.

Жінка мала власну квартиру в Запоріжжі. За матеріалами кримінального провадження, співмешканець умовив цю жінку оформити на нього довіреність, по якій він міг продати її квартиру. Довіреність оформлювали в нотаріуса Сенченка. Після цього співмешканець жінки викрав усі документи на квартиру, сплатив борги і продав нерухомість за $28 тис. Потім підшукав будинок у селі Калинівка Оріхівського району Запорізької області, в нього вивіз співмешканку та її матір, дав жінкам $2 тис і залишив у селі у не до кінця оформленому будинку.

Суд засудив співмешканця та приятеля, який йому допомагав, до покарання в 5 років позбавлення волі з випробуванням строком на 3 роки. У діях нотаріуса суд ознак злочину не виявив.

За матеріалами цивільної справи дії Сенченка визнано неправомірними. Уже в першій інстанції, Жовтневому райсуді Запоріжжя, стягнуто з нотаріуса на користь колишньої власниці квартири 100 тис грн та витрати на адвокатів 15 тис грн.

Апеляційний суд з таким рішенням погодився, посилаючись на закон «Про нотаріат», де прописано, що шкода, заподіяна внаслідок незаконних або недбалих дій нотаріусом відшкодовується в порядку, передбаченому законодавством України. Оскільки такий порядок окремим актом не врегульовано, вірним є висновок про те, що за нормами Цивільного кодексу України відповідачем у спорі про відшкодування шкоди має бути нотаріус. Стаття 27 закону «Про нотаріат» не виключає можливості відшкодування нотаріусом моральної шкоди.

Нотаріус міг би бути звільнений від відшкодування грошей у випадку, якби довів, що шкоду заподіяно не з його вини. Але в даній справі нотаріус посвідчив довіреність на підставі паспорту, в якому була переклеєна фотографія. За висновком суду, підроблення документу було очевидним, позаяк інші нотаріуси відмовилися посвідчувати довіреність, зокрема, з підстав цієї підробки. Також нотаріус не спілкувався з власницею квартири, яка виступила довірителькою, не надавав їй будь-яких роз’яснень з приводу наслідків правочину та особисто не перевіряв належність поданих документів. Суд окремо зазначив – той факт, що нотаріус не вчинив умисних дій щодо посвідчення довіреності з порушенням відповідних правил, не є підставою для відмови в позові.

За висновком апеляційного суду, розмір відшкодування визначений з дотриманням вимог розумності та справедливості, оскільки позивачка стала безхатченком та майже 7 років відстоювала свої права в судах не лише через шахрайські дії, а й через недбалість нотаріуса.

ІА "Вголос": НОВИНИ