ЛЬВІВ, 9 ГРУДНЯ, PRESSTIME.COM.UA. — Голова Львівського адміністративного апеляційного суду Ігор Зварич спростовує, що кошти, вилучені правоохоронцями, були отримані незаконним шляхом.

Про це він заявив на прес-конференції сьогодні.

«Гроші вилучили в трьох мішках в мене в кабінеті і вдома», — сказав він.

«В червні суд переїжджав з одного приміщення в інший. І є такий звичай, коли поселяєшся в новий дім засіювати копійками. Хто копійками, хто гривнями, хто доларами. В першому мішку були копійки, по одній гривні, по долару, по євро», — розповів Ігор Зварич. — «Прошу не смійтесь, це справді так є. Слідчі теж сміялись, що голова суду бере хабарі копійками», — відповів він на смішок серед журналістів у залі. Він додав, що збирався передати цей мішок одну з церков як благодійну пожертву.

Другу частину грошей — 6,4 тис. грн. і 9,6 тис. грн. — вилучили з «барсетки» у приміщенні, яке прилягає до кабінету Зварича. «Ці гроші здавали судді для ремонту приміщень суду на вул. Саксаганського. Так тільки перед тим, прийшов Василь Зиновійович (Василь Улицький — заступник голови суду — Presstime) і здав тисячу доларів — це його внесок на ремонт», — розповів суддя. Він додав, що таким чином на ремонт було зібрано 100 тис. USD.

Решту грошей — 340 тис. грн. і 1 млн. USD слідчі вилучили у Ігоря Зварича вдома. «Ці 340 тис. грн. це заощадження мої особисті і моєї дружини. Де я їх заробив, моя особиста справа», — наголосив він.

Мільйон доларів США, який вилучили, Зварич назвав залишком від суми, які йому позичив друг. «Я позичив 1,9 млн. доларів у свого колєги. Ці гроші не були сховані, вони лежали у відкритому місці. Ці гроші розходувались протягом півтора року і в мене занотовано на які будівельні роботи вони йшли», — сказав суддя.

Ігор Зварич повідомив, що друг, який позичив йому кошти, зараз є його захисником в суді. «Володимир Косенко є моїм давнім другом. Саме він за 9 годин допиту зміг прорватись у мій кабінет, щоб захистити мої інтереси», — розповів Зварич.

Також Зварич наголосив, що нотатки, які вилучили слідчі — це контроль руху справ, а не записи про отримані хабарі. "Було багато табличок в кого що забрано, в кого що взято і за які справи. У кожного керівника є свій принцип організації роботи. Я неодноразово вислуховував прохання щодо справ, які є. Я спокійно записував всі ці вказівки. Всі записи стосувались контролю за рухом справ", — розповів він.

Також голова апеляційного суду розповів, що начальник УСБУ у Львівській області Анатолій Матіос сам висловлював прохання. "Пан Матіос бував неодноразово, висловлював прохання по справах. Це справи щодо ДПІ, неправомірні дії СБУ, прокуратури. Мною завжди робились записи щодо контролю", сказав Зварич. Він повідомив, що Матіос пропонував йому бартер. "Він пропонував — "ми вам віддаємо Тепличного і не будемо його рухати, а ви нам — кілька справ певного пана Ч." Такі справи у суді справді є, на незаконні дії керівництва СБУ", — відзначив Зварич. 

Нагадаємо, 3 грудня правоохоронці у помешканнях голови Львівського адміністративного апеляційного суду та ще шістьох львівських суддів знайшли 1 млн. дол. та 2 млн. грн. Проти Ігоря Зварича порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 368 (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище). Ця стаття передбачає покарання позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Ім’я Володимира Косенко з’явилось у ЗМІ у зв’язку з вбивством власника концерну «Еколан» Степана Сенчука. Сенчука розстріляли на брюховицькій трасі коли він їхав на зустріч з Володимиром Косенком.

За позовом фірми «Юкон», директором якої є Володимир Косенко, було порушено справу про банкрутство заводу «Львівсільмаш». В оренді «Юкону» окрім того перебуває земельна ділянка на вул. Городоцькій, 225, де знаходиться будинок культури «Львівсільмашу».

ІА "Вголос": НОВИНИ