Як наголошує в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, в Україні майже 1,3 мільйона людей живуть із діабетом. У світі налічується понад 422 мільйони діабетиків.

Про це вона написала у Facebook.

Крім генетичних факторів, на розвиток хвороби впливає стиль життя — малорухливість, незбалансоване харчування, наявність надмірної ваги та шкідливих звичок.

Водночас багато людей не знають про хворобу. Наприклад, 50 % випадків діабету другого типу залишаються недіагностованими. Людина може мати хворобу та не знати про це багато років. Саме тому важливо регулярно тестувати кров на рівень цукру й уважно стежити за своїм організмом, щоб якнайшвидше запобігти хворобі.

За її словами, що діабету першого типу запобігти не можна, на відміну від другого типу.

Тож ж п'ять порад від Супрун, як уникнути цієї хвороби:

  1. Збалансовано харчуйтесь
Зменшуйте споживання або взагалі відмовтесь від цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Збільшуйте споживання клітковини — овочів і фруктів. Обирайте воду, каву або чай замість соку, содової та інших напоїв із високим вмістом цукру.

2. Підтримуйте здорову вагу

Надмірна вага, особливо в ділянці талії (абдомінальний жир) — це ознака резистентності до інсуліну, що зумовлює розвиток переддіабетичного стану.

3. Будьте фізично активні

Згідно з рекомендаціями, для того, щоб отримувати максимальну користь для здоров’я, варто щотижня приділяти 150 хвилин аеробним вправам помірної інтенсивності або ж 75 хвилин інтенсивної. Якщо не маєте часу на заняття — використовуйте будь-яку можливість порухатися.

4. Не куріть

Курці на 30...40 % частіше розвивають діабет другого типу, ніж люди, котрі не курять.

5. Регулярно відвідуйте свого сімейного лікаря

Підвищений рівень цукру в крові — один із ранніх симптомів діабету. За наявності симптомів лікар спрямуєь вас на аналізи для визначення цього показника.

ІА "Вголос": НОВИНИ