Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун дала кілька порад про те, як покращити своє здоров'я за допомогою сезонних продуктів.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Відтак вона зазначила, для того, щоб не відчувати браку вітаміну А, варто споживати гарбуз, моркву та обліпиху.

«Для засвоєння цього провітаміну потрібні жири і термічна обробка, тож гарбузовий суп зі сметаною — найкраще осіннє рішення», - наголошує Супрун.

Супрун пише, що вітаміном Е можна запастись, вживаючи соняшникову олію, волоські горіхи і насіння. А вітаміном D можна частуватись за допомогою яєць, печінки та жирної риби.

«Перша реакція синтезу вітаміну D відбувається в шкірі під дією ультрафіолету. Тож про всяк випадок з жовтня по квітень багато лікарів радять приймати і дітям, і дорослим вітамін D. Та насправді добавки потрібні не всім і не завжди. Офіційні рекомендації радять вживати вітамін D додатково немовлятам і дітям до 5 років, людям із хворобами кишківника, нирок та печінки, темношкірим людям, що живуть в північних широтах, старшим за 65 років, веганам, а також тим, в кого лабораторно виявлена нестача цього вітаміну», - пише експертка.

Також, за словами Супрун, найкращими осінніми джерелами вітаміну С є обліпиха, червоний солодкий та гострий перці і броколі, приготована у пароварці. Фахівець радить звернути особливу увагу на обліпиху. Адже, як стверджує Супрун, у ній в 15 разів більше вітаміну С, ніж в апельсинах, а також високий вміст цинку, магнію, заліза, та практично всі вітаміни.

Водночас фолієвою кислотою свій організм можна поповнити за допомогою шпинату та броколі.

«Вітамін В1 дарує нам печена картопля в мундирі, гарбузи, кукурудзяна крупа (тобто банош) і пшоно. Вітамін В2 восени найкраще шукати у білих грибах та шпинаті. Вітамін В6 з-поміж рослин є нуті, або турецькому горосі, з якого роблять хумус та фалафель. А найвищий вміст вітаміну В12, який рятує від анемії, у печінці, серці, а також м’ясі і кисломолочному сирі», - пише експерт.

Також Супрун додає приблизне осіннє корисне меню:

Гарбузовий суп з курячою печінкою, посипаний гарбузовим насінням. Провітаміни А, вітаміни D, Е, В6, В12, омега-3 жирні кислоти, цинк.

Суп із броколі, пшона та шпинату з вершками: вітамін С, D, В1, В2, В9 (фолієва кислота), В12, мідь.

Хумус з базиліком, на соняшниковій олії: вітаміни В6, В9, Е, залізо, кальцій, омега-3 та омега-6 жирні кислоти, амінокислота триптофан.

Банош зі сметаною та білими грибами: про-вітамін А, вітаміни D, B2, цинк, селен, амінокислоти.

Печена картопля з олією, салом та квашеною капустою: калій, В1, С, вітамін Е, клітковина, омега-3 та омега-6 жирні кислоти, пробіотики.

«До чаю з обліпихи беріть волоські горіхи, а для заспокоєння нервів гризіть соняшникове і гарбузове насіння, а не печивко», - пише фахівець.

Нагадаємо, після останніх подій у парламенті, колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун написала пост про мастурбацію. Вона зазначила, що це неминуча складова частина нормального психосексуального розвитку.

ІА "Вголос": НОВИНИ