В Україні та світі поширеною є думка про виключну користь чорної ікри для здоров’я. Деякі лікарі радять вживати саме цей продукт для лікування та профілактики багатьох хвороб. Але щодо чорної ікри варто пам’ятати важливу річ — це продукт, який отримується з дуже рідкісних осетрових риб, які наразі знаходяться на межі вимирання.

Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на прохання WWF в Україні у Facebook.

В Україні також усі види осетрових — стерлядь, білуга, російський осетр та інші — занесені до Червоної книги. Головною загрозою для осетрів є браконьєрський вилов цієї риби, головним чином заради їхньої ікри.

Більшість корисних властивостей чорної ікри обумовлені вмістом вітамінів, макро- та мікроелементів, незамінних амінокислот та ненасичених жирних кислот/ Але існують продукти, які не поступаються своїми корисними властивостями чорній ікрі, втім зовсім не ставлять під загрозу зникнення цілого виду риб.

Наприклад, ікра лососевих риб (червона ікра), а також ікра лобаня та минтая мають схожий вміст білків і незамінних амінокислот. За вмістом заліза та фосфору червона ікра майже не поступається чорній, а за вмістом кальцію та магнію навіть переважає.

«Також червона ікра нічим не поступається чорній і за вмістом вітамінів. М’ясо деяких риб (наприклад, тунця), а також печінка тваринного походження містить набагато більше вітаміну А. Щодо вітаміну Е, то його можна знайти в достатній кількості в соняшниковій олії», - пояснила Супрун.

Вміст білків є значним і в інших рибних продуктах — м’ясі та печінці, навіть в консервованому вигляді.

«Тому не обов’язково споживати саме чорну ікру осетрових. Поживні вітаміни, мікроелементи та жири, які вона містить, можна знайти і в інших продуктах. Якщо ви не можете відмовитись від цього продукту, то обирати варто ікру перевірених виробників, з відповідним маркуванням на пакуванні. Адже є місця для розведення осетрових, де їх вирощують спеціально. Пам’ятайте, що купуючи неперевірену ікру чи м’ясо осетрових, ви робите свій внесок в їхнє знищення», - наголосила посадовець.

"Якщо ж полюбляєте рибалити та випадково зловили осетрову рибу — обов’язково відпускайте назад у воду. Цей вид риб з’явився ще 250 мільйонів років тому. Давайте допоможемо йому залишатись на цій планеті якнайдовше», - резюмувала вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ