В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що допомога іншим приносить не тільки позитивні емоції, але й велику користь для здоров‘я. Тому ще одна новорічна резолюція, яку варто за нагоди старанно виконувати протягом року — зайнятись волонтерством.

Про це Супрун написала у Facebook.

Ось кілька переваг для здоров‘я, що приносить волонтерська робота:

Позитивно впливає на психічне здоров‘я

Навіть найменші добрі справи мають позитивний вплив на самопочуття. Науковці вказують, що один з ймовірних механізмів — стимуляція зон винагороди в мозку, саме тоді, коли ми робимо добрі справи.

Значення має також мотивація. Якщо ви справді прагнете допомагати іншим та переймаєтесь проблемою — це матиме кращий вплив саме на ваше здоров’я.

Волонтерство посилює соціальну взаємодію і об‘єднує людей за спільними інтересами.

Спілкування допомагає будувати нові знайомства, знижує ризики появи тривожності та депресії, в цілому впливає на психічне здоров‘я позитивним чином.

«Метааналіз досліджень на цю тему дає однозначний висновок — волонтерство корисне для психічного здоров‘я та має вплив на тривалість життя. Наразі ведуться дискусії, чи важливо включати волонтерські активності в програму громадського здоров‘я, аби в цілому покращити здоров‘я населення», - розповіла Супрун.

Має потенційну користь для фізичного здоров‘я

В одному з досліджень було виявлено, що люди старше 50 років, які регулярно допомагали іншим, мали менші ризики появи високого тиску в порівнянні з тими, хто не займався волонтерством. Через те, що високий тиск є вагомим фактором ризику серцево-судинних хвороб та інсульту, в дослідженні волонтерство (зайнятість близько 200 годин на рік) суттєво знижувало небезпеку для здоров’я.

Має великі переваги для здоров’я для людей літнього віку

Додаткова активність у вигляді волонтерства допомагає старшим людям залишатися соціально та фізично активними, а також менше почуватись самотніми. Через це вони відчувають більший рівень задоволеності життям та в цілому здоровішими.

Зокрема добровільна допомога може й мати позитивний вплив на тривалість життя. Такі результати — чергове підтвердження, що соціальна взаємодія, що передбачає спілкування з людьми, є корисною активністю.

Деякі дослідження вказують, що волонтерська активність має переваги для людей з деменцією. Учасників дослідження було поділено на 2 групи — одна регулярно мала заняття зі школярами на волонтерських засадах, інша — ні. В результаті група, що займалася з дітьми мала суттєво нижчий рівень стресу.

ІА "Вголос": НОВИНИ