Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун

Вона підтвердила, що мозок як джерело енергії може їсти лише глюкозу або створені печінкою із жирів кетони, проте «це не можна вважати ліцензією на солодощі та жирну їжу».

За словами в.о. міністра охорони здоров'я, людське тіло самотужки підтримує сталий рівень глюкози завдяки гормонам.

«Якщо ви у захваті від своєї роботи, вам певно знайоме відчуття метеликів в животі, поколювання в пальцях і мурах на шкірі, значить, у вас виділяється гормон адреналін. Він робить так, щоб глюкоза безперешкодно надходила в кров і живила мозок. Тістечка і тортики тут ні до чого. І зовсім сумна новина – надлишок солодкого швидко вилучається з крові та до нейронів не потрапляє», – зауважила Супрун.

За словами чиновниці, надлишок солодкого швидко вилучається з крові та до нейронів не потрапляє. Тож хоча солодке та жирне дає тимчасове задоволення, але зрештою не допомагає. Натомість роблять нас в'ялими та сонними.

Натомість обмеження калорій і заняття спортом ще й як «запускають» роботу мозку. Вони сприяють утворенню так званого нейротрофного фактору мозку (brain-derived neurotrophic factor, BDNF), що сприяє виживанню нейронів і їх взаємодії - а отже, навчанню і пам'яті», – наголосила вона.

Також, Супрун підкреслила, що для підтримки мозку і здоров’я всього організму загалом, вчені радять харчуватися збалансовано, різноманітно, уникати жирного і солодкого, бути фізично активними, і достатньо відпочивати.

ІА "Вголос": НОВИНИ