Америка вже упродовж 3 тижнів може перетнути встановлений ліміт державного боргу. Внаслідок цього державний апарат не зможе виплачувати зарплатню, соціальні виплати, та сплачувати за борговими зобов'язаннями. За даними аналітиків, дефолт найбільшої економіки світу може спричинити масштабну фінансову кризу.

Про це пише ряд західних видань, зокрема газета "The Washigton Post".

За даними журналістів, лист з відповідною інформацією 28 вересня надіслала Конгресу США глава міністерства фінансів Джанет Йеллен.  Вона закликає парламент Сполучених Штатів підтримати зростання верхнього ліміту державного боргу країни, інакше 18 жовтня стане останнім днем, коли американський уряд зможе виплачувати за своїми зобов'язаннями. 

Верхній ліміт державного боргу - це загальна сума грошей, яку уряд Сполучених Штатів має право позичати для виконання своїх чинних юридичних зобов’язань, включаючи пільги із соціального страхування та медичної допомоги, військові зарплати, проценти за національним боргом, відшкодування податків та інші виплати.

Зростання ліміту заборгованості не дає дозволу на нові витрати. Це просто дозволяє уряду фінансувати наявні юридичні зобов'язання, які Конгреси та президенти обох найбільших партій США брали на себе в минулому.

У міністерстві фінансів США б'ють на сполох, та прогнозують початок нової великої рецесії, на зразок кризи 2008-го року у випадку, якщо Конгрес не підтримає зростання ліміту боргу.

"Нездатність збільшити ліміт боргу матиме катастрофічні економічні наслідки. Це призведе до невиконання урядом своїх юридичних зобов'язань - безпрецедентної події в американській історії. Це спричинило б нову фінансову кризу та загрожувало б робочим місцям та заощадженням американців, які перебувають у повсякденному житті, - знову повертаючи Сполучені Штати у глибоку економічну діру, коли країна виходить з економічної рецесії" - вказано на офіційному сайті відомства.   

Американський МінФін нагадує, що Конгрес завжди йшов на поступки у питанні зростання ліміту боргу. З 1960 року Конгрес голосував 78 разів, щоб назавжди підвищити, тимчасово продовжити або переглянути визначення межі боргу - 49 разів за президентів республіканців та 29 разів за президентів демократів. Лідери Конгресу обох партій визнали, що це необхідно.

Як реагують у Конгресі?

Мітч Макконнелл, лідер  фракції Республіканської партії в Сенаті США, заявив про те, що його політична сила категорично налаштована не голосувати за зростання державного боргу.

«Ми не підтримуємо закон, що збільшує ліміт боргу. Демократам наша допомога не потрібна» - сказав сенатор



Зауважимо, в серпні 46 з 50 сенаторів-республіканців підписали лист в якому зауважили, що не підтримають збільшення ліміту. Водночас з огляду на заяви республіканців, мова йде про принципове питання політичної відповідальності, а не економічні розбіжності щодо необхідності такого кроку.

"Давайте чітко зазначимо. Країна не має оголошувати дефолт. Потрібно підняти ліміт боргу. Але, хто це робить, залежить від того, кого обирає американський народ", - заявив Макконел виданню Punchbowl News 21 вересня.,

Наразі Демократична партія США контролює половину місць в Сенаті - 50. Проте вони можуть прийняти закон про зростання ліміту боргу за допомогою вирішального голосу, який має віцепрезидентка Камілла Харріс.  З іншого боку, Республіканці можуть за бажання провалити голосування через процедуру «філібастер», якщо законопроєкт отримає менш як 60 голосів.

20 вересня спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі, яка представляє Демократичну партію, а також  голова демократичної фракції в Сенаті Чак Шумер заявили, що Палата представників схвалить законопроєкт, що збільшить ліміт боргу.


Зауважимо, більшість в нижній палаті Конгресу США має правляча Демократична партія. 

Звертаючись до конгресменів, Пелосі закликала підтримати зростання ліміту боргу та назвала дефолт «економічною катастрофою».

Питання зростання верхнього ліміту державного боргу впродовж десятиліть постає раз за разом та викликає активну дискусію між демократами та республіканцями. Раніше кожне з цих протистоянь закінчувалось збільшенням ліміту боргу, або тимчасовим усуненням цього ліміту.




ІА "Вголос": НОВИНИ