Фракція ВО «Свобода» у Львівській міській раді підтримала колишніх працівників Львівського автобусного заводу, які протягом 10 років домагаються виплати їм заборгованої зарплатні. А також повідомила, що чиновники Садового готують територію ЛАЗу під зачистку та таким чином унеможливлюють виплату львів'янам належних їм коштів.

Про це в ефірі телеканалу НТА заявив голова фракції ВО «Свобода» в ЛМР Маркіян Лопачак.

«Насправді питання щодо виплат працівникам ЛАЗу не можуть закрити ще з 2012 року. Львівська міськрада замовляла автобуси в ЛАЗу до »Євро-2012« і в результаті отримала несправні автобуси. Відтак не виплачувала частину коштів, які була винна, безпосередньо львівському автобусному заводу.

Два роки тому на сесії Львівської міської ради була ухвала, коли на АТП-1 були виділені з бюджету кошти. У результаті понад 25 млн грн АТП-1 повернуло ЛАЗу. Але не працівникам, яким боргують зарплати, а безпосередньо власникам ЛАЗу - одіозному російському олігарху Ігорю Чуркіну», - зазначив Лопачак.

Депутат наголосив, що «Свобода» ще тоді застерігала депутатський корпус не підтримувати відповідну ухвалу чиновників Садового, адже ця ухвала відстоювала інтереси Чуркіна, а не львів'ян:

«Свобода» та інші депутати застерігали, що цього робити не можна, адже кошти не перерахуються людям, а попадуть в руки російського бізнесу, адже кошти забере недобросовісний власник, а люди залишаться ні з чим. Незважаючи на всі наші протести, наші прохання, безліч протокольних доручень, запитів в правоохоронні органи, цю аферу львівському міському голові Андрію Садовому вдалося провернути. Відтак станом на зараз, на жаль, ситуація по боргах працівників, по боргах підприємств не є незакритою«.

Крім того, Лопачак повідомив, що на минулій сесії ЛМР домігся від депутатського корпусу рішення щодо встановлення контролю за ситуацією, яка відбувається зараз на ЛАЗі:

»На минулому пленарному засіданні я озвучив протокольне доручення і його підтримала сесія - про втручання у ситуацію, яка зараз відбувається безпосередньо на території ЛАЗу. Раніше чиновники та особисто міський голова запевняли, що на території Львівського автобусного заводу не вчинятимуть ніяких дій. Проте зараз ми бачимо безліч кранів, бачимо демонтаж виробничих приміщень і розуміємо, що всю цю ділянку готують під знищення від залишків  виробництва, яке там є, готують цю ділянку під якусь чергову забудову чи іншу аферу«.

»Незважаючи на те, що було проголосовано протокольне доручення, щоб зробити робочу групу і вийти на територію ЛАЗу, подивитися все особисто, перевірити всю документацію, поки що ця робоча група не була створена і цього виходу не було. Тепер однозначно будемо нагадувати Садовому, щоби не пускати цю ситуацію на самотік. Будемо робити все, щоб унеможливити подальші афери із Львівським автобусним заводом. Що стосується людей, то однозначно: ми будемо підтримувати, будемо шукати можливість тиснути на виконавчі органи влади, щоби повернути людям заборговані їм зарплати", - додав Маркіян Лопачак.

Нагадаємо, на сесії Львівської міської ради 5 березня депутати підтримали електронну петицію «Захист прав працівників ЛАЗ».

Перед цим колишні працівники Львівського автобусного заводу організували пікет під стінами Шевченківської районної адміністрації, де й відбувалось пленарне засідання. За словами пікетувальників, загальна сума заборгованості міста перед двома сотнями працівників становить близько 15 мільйонів гривень. Протягом багатьох років львів'яни неодноразово зверталися по допомогу до міського голови Львова Андрія Садового, втім він прохання мешканців ігнорував.

У квітні 2019 року стало відомо, що чиновники Садового в обхід депутатів таємно перерахували 20 мільйонів гривень компаніям, пов’язаним із російсьим олігархом Ігорем Чуркіним. Детально про аферу із Львівським автобусним заводом за участі Садового та Чуркіна читайте у статті “Вголосу”: Сепаратист та його партнерка: кому львівські депутати «подарували» 20 млн грн

ІА "Вголос": НОВИНИ