Про це повідомила прес-служба ВО «Свобода».  

На переконання націоналістів, заборона на торгівлю землею с/г призначення (крім продажу державі в особі спеціально уповноваженого державного органу чи її передача громадянам у спадщину за законом) гарантуватиме продовольчу безпеку держави та перспективи швидкого росту української економіки. Натомість продаж землі сільськогосподарського призначення зробить селян жебраками, а олігархів та чужоземний капітал – володарями найціннішого стратегічного ресурсу України, що може призвести до втрати економічного суверенітету.

Співавтор законопроекту, «свободівець» Юрій Левченко нагадав, що 1 січня 2016 року спливає мораторій на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

«Фактично, починаючи з 2016 року, в Україні може з'явитися ринок землі. Запровадження ринку землі у формі ринку права власності, а не права оренди (зокрема, довгострокової з правом успадкування), створює ризики вкрай негативного впливу на соціально-економічний стан українського села, продовольчу безпеку держави та перспективи швидкого росту української економіки за рахунок ефективного планування розвитку агропромислового комплексу України.

Громадянин, якому продаж землі дозволить одноразово одержати порівняно невелику суму коштів за свій пай, за теперішнього зубожіння села за нетривалий час залишиться і без землі, і без грошей, а також втратить можливість одержувати від паю постійний пасивний дохід, який становить суттєву частку в сімейному або особистому бюджеті», – підкреслив Юрій Левченко.

Парламентарій розповів, що нині є неформальна залежність орендаря (підприємства, фермера) від селян-пайовиків. Зокрема, орендар змушений створювати значну кількість робочих місць для селян і працевлаштовувати насамперед місцевих мешканців – тих, хто здав свою землю в оренду.

«У разі викупу земельних ділянок і зосередження значних ресурсів у руках одного великого власника кількість робочих місць, без сумніву, зменшиться, а місцеві мешканці втратять і роботу на своїй землі, бо замість них працюватимуть так звані кочові бригади. Ба більше, надання дозволу на продаж землі створює загрозу, що її скуплять олігархи або чужоземці, бо український селянин, який працює на цій землі, не зможе її придбати. Як наслідок – замість відродження та посилення агропромислового комплексу Україна цілковито перетвориться у сировинну колонію» вважає депутат.

«Свободівець» наголосив, що підтримувати ініціативу щодо продажу землі сільськогосподарського призначення парламент не має права – це прерогатива українського народу.

«Єдиним джерелом влади в Україні є народ – це мають зарубати собі на носі і парламентська коаліція, і виконавча влада. Земля це власність українського народу, тому питання запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення можна розглядати лише на всеукраїнському референдумі.

У законопроекті «Свободи» пропонуємо заборонити торгівлю землею сільськогосподарського призначення, крім її продажу державі Україна в особі спеціально уповноваженого державного органу, в порядку і на умовах, визначених спеціальним законом. Також документ передбачає, що громадяни України можуть мати у власності землю сільськогосподарського призначення, набуту законним способом у рамках розпаювання, а також одержану в спадщину за законом», – додав Юрій Левченко.

ІА "Вголос": НОВИНИ