Відповідний запит депутат адресувала до т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитра Загарії, інформує кореспондент «Вголосу».

За словами Мар'яни Батюк, на автодорозі Львів-Винники та на вулиці Кульпарківській, 95 понад двадцять років стояли дві історичні статуї левів. Однак на початку грудня вони кудись зникли, їх викрали невідомі особи. Жодного офіційного рішення чи будь-якої інформації від органу державної влади чи органу місцевого самоврядування з цього приводу досі не було.

Мар'яна Батюк наголосила, що такі дії містять всі ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 185 Кримінального кодексу України. Відтак «свободівка» закликала Д.Загарію внести до єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення.

Водночас депутат Валерій Веремчук зазначив під час сесії, що є інформація, що ці викрадені леви з’явилися на Личаківському цвинтарі з порушенням вимог ухвали Львівської міської ради, яка регулює встановлення різноманітних архітектурних статуй, з порушенням постанови Кабміну і за причетністю до цього керівника управління охорони історичного середовища.

«Це питання зараз набирає широкого резонансу. Воно насправді суперечить досягнутому компромісу і домовленостям», – зазначив Веремчук.

Він також наголосив, що за його інформацією, завтра буде спроба встановити копії  зниклих левів. «Я сподіваюся, що ви не допустите такої наруги і притягнете до відповідальності причетних осіб», - закликав він мера Львова.

Як повідомляли, на польський Цвинтар орлят у Львові повернули дві скульптури левів, проти яких раніше виступала українська сторона. Скульптури левів були одним із конфліктних питань при відкритті Цвинтаря орлят у Львові. Вказували, що леви зі щитами є одним із мілітарних символів (як і меч-щербець) і так званим символом «польського Львова».

ІА "Вголос": НОВИНИ