Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Водночас «свободівці» звернули увагу депутатів і суспільства на неповноту законопроекту, що залишає можливості для фактичного збереження недоторканності суддів та Президента.

Народний депутат України, «свободівець» Олександр Марченко з приводу скасування недоторканності наголосив, що депутати мають нарешті зробити цей крок і продемонструвати, що не ставлять свої права вище від прав виборців. Він наголосив, що депутати від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» підтримуватимуть цей законопроект.

«Свободівець» Михайло Головко під час обговорення цього питання зазначив: «Куди би ми не приїхали, з ким би не говорили – люди обурені нерівністю громадян перед законом. Ми пам’ятаємо, що коїлося рік тому, коли влада, узурпована однією гілкою влади – президентом, нищила Українську Державу й розстрілювала людей на Майдані. Тепер, щоб не наступати на старі граблі, маємо уникнути болючих помилок. У запропонованому Президентом законопроекті знову залишено деякі шпарини, які дозволяють уникнути відповідальності суддям і Президентові. Йдеться, зокрема, про порушення принципу рівності перед законом, оскільки тепер уже Вища рада юстиції має дати згоду на притягнення суддів до відповідальності, що фактично означає спробу конституційного перевороту й узурпації влади тепер уже судовою гілкою, яка диктуватиме всім свої умови. Тому ми вимагаємо, щоб цю норму було прибрано з тексту законопроекту. Попри ці зауваження, усі депутати мають проявити нарешті політичну відповідальність, а коаліція мусить знайти необхідні голоси для того, бо в них є конституційна більшість, отож вони повністю відповідальні за ухвалення цього рішення».

«Ми навіть воліли б розпочати саме з цього закону роботу нового парламенту», – заявив депутат-«свободівець» Андрій Іллєнко.

«Тож наші «свободівські» сім голосів однозначно будуть за цей документ. Але є декілька запитань: попри те, що однозначно треба скасовувати недоторканність, чому 105-ту статтю Конституції не змінюють, де зазначено, що Президент України на час виконання своїх повноважень користується правом недоторканності? Чому не внести зміни в статтю 126, яка гарантує недоторканність суддям, і 149-ту, яка поширює гарантії недоторканності на суддів Конституційного Суду? Оці положення якраз дають відповідь, чи ми дійсно виступаємо за рівність усіх громадян перед законом. Заради справедливості скасування недоторканності має поширюватися на всіх! Окрім того, є серйозне запитання до нинішньої Генпрокуратури: чому вже зараз, поки ще чинні норми про недоторканність депутатів, ГПУ не вносить подання про зняття недоторканності з тих нардепів, які причетні до кривавої розправи на Майдані? Є генпрокурор, є більшість, яка, сподіваємося, за це проголосує, але минув рік після ухвалення кривавих «диктаторських законів», а й досі нікого з тих, хто їх ініціював та ухвалював, не покарано. Це викликає в українського суспільства велику недовіру. Втім ми підтримуватимемо цей законопроект зі «свободівськими» поправками».

Нагадаємо, у Верховній Раді сьогодні ухвалили рішення включити до порядку денного питання про позбавлення недоторканності народних депутатів та суддів.

ІА "Вголос": НОВИНИ