Минулого року у Запоріжжі священник Московського патріархату відмовився відспівувати немовля, хрещене у Київському патріархаті. Священик не має права відмовлятися відспівувати померлих. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

«Це - російська ідеологія. Московські попи бояться відспівувати померлих, котрі не належали до російського патріархату. Якщо священик звершить це відспівування, то він визнає існування Київського патріархату і незалежної Української православної церкви», - наголосив предстоятель ПЦУ.

Епіфаній наголосив, що навіть з людської точки зору є неприйнятним, коли священик відмовляється відспівувати людину, яка віддала найдорогоцінніший скарб – життя заради твого майбутнього, твоїх дітей, твоєї сім'ї.

Митрополит вважає, що священнослужитель – це особа, яка повинна проповідувати любов, правду, а не чинити гріх, говорячи про політику. Це розділяє людей і руйнує стосунки між ними.

Священнослужитель повинен керуватися лише своєю совістю. Це - голос Божий у людині. Якщо такого голосу немає, це свідчить про те, що він тільки носить назву священнослужителя, а по суті таким не є.

Нагадаємо, Вселенський патріарх підписав томос про автокефалію ПЦУ.

Завтра, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія відбудеться вручення томосу та божественна літургія, яку спільно відправлятимуть вселенський патріарх Варфоломій та митрополит ПЦУ Епіфаній.

Петро Порошенко запросив вселенського патріарха відвідати Україну та нагородив його орденом “За заслуги” І ступеня.

Президент також привітав українців з отриманням Томосу.

ІА "Вголос": НОВИНИ