Після Великодня і Різдва Христового саме Благовіщення Пресвятої Богородиці вважається найбільшим святом. Його назва означає «звістку», яку отримала Діва Марія від архангела Гавриїла про непорочне зачаття.

У цей день Архангел Гавриїл прийшов до Діви Марії та повідомив їй радісну звістку про те, що вона народить Спасителя.

Благовіщення є дуже важливим святом для католиків і православних.  Традиційно його відзначають перед Великоднем.

Раніше православні віруючі відзначали Благовіщення 7 квітня. Проте з 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ переходять на новоюліанський календар.

У результаті більшість церковних свят тепер відзначають на 13 днів раніше. Тому Благовіщення Пресвятої Богородиці у 2024 році припадає на 25 березня.

Історія свята

Про походження цього великого церковного свята можна прочитати в Євангелії від Луки. Архангел Гавриїл прийшов до Діви Марії, яка вела благочестиве життя зі своїм чоловіком Йосипом.

Він сказав жінці, що незабаром вона народить Ісуса Христа, який стане Спасителем людства.

Тим часом Марія залишилася незайманою в шлюбі. Отже, вона не розуміла, як могла бути вагітною. Архангел відповів, що це зачаття досконале і від Святого Духа. Так, Діва Марія прийняла волю Господа і завагітніла.

Що не можна робити на Благовіщення

Вірянам радять відкласти всі справи та відправитися на молитву до храму.

У цей час ще триває Великий піст, але згідно з церковним уставом його правила можна було дещо пом’якшити, включивши в раціон рибу і морепродукти, гарячі страви з олією і вино.

Загалом, важливо провести день у гарному настрої, поспілкуватися з друзями та родичами, попросити прощення своїх гріхів. Але лаятися, сваритися і кричати заборонено.

ІА "Вголос": НОВИНИ