Гучне святкування дня народження 18-річної львів'янки Неоніли Мамедханової, яке відбулось 3 липня прямо на Меморіалі Героям Небесної Сотні, викликало шалений резонанс у місті. Мешканці Львова обурюються: мало того, що дівчата вирішили собі погуляти на цьому святому для львів'ян місці, та ще й усе це дійство відбувалось під супровід російської музики... 

Чому українська молодь нехтує пам'яттю про українських героїв і як далі вирішиться доля дівчат, що втрапили у цей скандал, читайте у матеріалі «Вголос». 

3 липня, місце для вшанування пам'яті героїв Революції Гідності, перетворилось на справжній танцпол: освітлення меморіалу засліпили яскраві іскри феєрверків, а звичну колись тишу, замінила низькосортна російська попса. Таке «незабутнє свято» для львів'янки Неоніли Мамедханової вирішили організувати в честь 18-ліття її подруги. І, схоже, тепер цей день дівчина точно запам'ятає назавжди.

Незрілість та відсутність патріотичного виховання

За словами психологів, юний вік дівчат та відсутність патріотичного виховання вдома - основна причина того, що трапилося. Молодь у такому віці ще недостатньо свідома, а отже -  не завжди спроможна аналізувати як свої вчинки, так і події, що відбуваються навколо них.

«Це, все ж таки, ще підліток, якому лише 18 років. Розумієте, вони по-інакшому сприймають світ, вони ще не навчились щось аналізувати в житті. Для них важливіше гарно »потусити«  та відпочити. Але, чому вони вирішили це зробити на пам’ятнику Небесній Сотні? Як на мене, це проблема виховання батьків: якщо б удома приділяли хоч якусь увагу патріотичному вихованню, слідкували за новинами, розуміли, що відбувається в країні, то цього б не було. Національно свідомий підліток, якби і захотів десь класно відпочити, то вибрав би якесь інше місце, де це можна зробити. Цю дівчинку, напевно, просто не навчили, що є щось святе, на що краще не посягати. Та й, все ж таки, ця дівчинка була не одна, там була ціла компанія людей, які також сприйняли це за норму і разом з нею відпочивали. І все це - під супровід російськомовної музики...», - ділиться з «Вголосом» психологиня та психотерапевтка Оксана Медвідь.

Жінка каже: це не лише проблема однієї дівчини чи однієї компанії - це проблема всього українського суспільства. В першу чергу, в зв'язку з пандемією та іншими чинниками, українці  потихеньку забувають про те, що в країні досі триває війна. Оскільки про це менше говорять дорослі, то й молодь не дуже цікавиться цією темою.

«Це прикро, але зараз ми живемо у матеріальному світі, де цінністю стали гроші, круті машини, будинки та бренди. Натомість, у 2014-2015 роках, цінністю було життя: розпочалися котли, багато рідних, знайомих і друзів загинуло. Це нас тримало в тонусі, всі віддавали свої заоощадження, аби ця війна закінчилася. А зараз, війна стала нормою. А ще теперішня нестабільність теж на це впливає...», - зазначає психологиня.

З цього випливає й інша проблема: українці знову масово слухають російські пісні. Особливо, такою музикою захоплюється саме молодь, оскільки у їхньому «світі» це модно. До того ж, за словами Оксани Медвідь, неабиякий вплив на підлітків мають соцмережі, що диктують тренди.

«Можливо, проблема у тому, що для підлітків немає україномовної музичної альтернативи. Але, з іншої сторони, це проблема усієї нашої культури. Більшість з нас також колись виросли на російськомовній музиці, а зараз у сучасної молоді є Тік-Ток, Інстаграм, Ютуб-мюзік. Ви подивіться у чарти пісень! Там, наприклад, найпопулярнішою є саме російська музика. Тож і наші підлітки слухають те, що модно. Особливо, у такому віці, як ці дівчата. У 18 років хочеться бути крутим, бути в темі», - додає жінка.

Святкування відбулось дуже швидко

За словами виконуючого обов'язків директора львівського комунального підприємства «Муніципальна варта» Володимира Данилюка, це, своєрідне святкування дня народження зафіксували і камери спостереження, і охоронець. Адже на території Меморіалу є пункт охорони муніципальної варти. Утім, зазначає: “свято” відбулося дуже швидко.

«Це трапилося дуже швидко.  Дівчатка прийшли, ввімкнули музику та запалили фаєри. Охоронець підбіг до них, змусив вимкнути музику, загасити вогні та випровадив їх з Меморіалу. Попри те, ми зараз проводимо розслідування його дій», - каже Володимир Данилюк.

Також, за його словами, міськрада звернулася до поліції з заявою аби там провели аналіз та дала  правову оцінку діям цих молодих осіб.

За танці «на крові» - від трьох до п’яти років позбавлення волі

Як повідомили «Вголосу» у відділі комунікації поліції Львівської області, на цей момент встановлено всіх п’ятьох учасниць інциденту. Наразі триває перевірка та вирішується питання про кримінальне провадження.

Якщо вину учасниць буде доведено, то їм загрожує обмеження волі від трьох до п’яти років за статтею 297 Кримінального кодексу України ст.2 «Осквернення або руйнування братської могили чи могили Невідомого солдата, пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни - радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, воїнів-інтернаціоналістів та миротворців, а також осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації або іншої держави, визнаної Верховною Радою України агресором, учасників Революції Гідності, борців за незалежність України у XX столітті».

Водночас як дізнався «Вголос» з власних джерел, 18-річна студентка львівського вузу Неоніла Мамедханова, яку вітали на Меморіалі Небесної Сотні у Львові, є донькою керівника Державного підприємства «Львівський державний інститут проектування комунального будівництва «Львівдіпрокомунбуд» Івана Мамедханова.

Такі дії дівчат застережуть інших від необдуманих вчинків

Ми також поспілкувалися з проектантом Меморіалу Героям Небесної Сотні  Андрієм Лесюком. За його словами, в будь-якому суспільстві є особи, які роблять дурниці і не усвідомлюють що вони роблять. Але після того, як громадскість збурив цей вчинок, це повпливає на інших та застереже їх від необдуманих вчинків.

«Я негативно вставлюся до їхнього вчинку. У нас були випадки, коли весільні пари вилазили на стелу, Були інші схожі ситуації. Це – проблема суспільства. І, на жаль, таке трапляється у всьому світі», - каже проектант.

Андрій Лесюк зізнався, що, проектуючи Меморіал, він та його колеги не очікували, що дехто буде там так неадекватно поводитися. Але закрити все за парканом, зробити якусь клітку та не пускати людей, було б нерозумно.

Анастасія Сорока, Маріанна Попович

ІА "Вголос": НОВИНИ