В Україні на Святвечір традиційно готують 12 страв.

ІА Вголос пропонує вам добірку, що саме варто поставити на стіл у цей день.

Кутя - це традиційна страва

У Святвечір на столі обов'язково повинна бути кутя, оскільки - це традиційна українська страва. Кутю готують по-різному. Все залежить від регіону. ІА Вголос вже раніше публікував рецепт куті із родзинками, медом та курагою від Євгена Клопотенка. Його ви можете переглянути тут.

Кутя - традиційна українська страва

Узвар

На святковому столі також обов'язково повинен бути узвар. Його готують із сушених яблук із додаванням меду чи цукру.

Узвар повинен бути на Святвечір

Рецепт узвару: як приготувати

Вареники

Також на Святвечір прийнято готувати вареники - із картоплею чи капустою. Ця страва символізує ситість та багатство.

Вареники з капустою: рецепт

Голубці

Серед 12 страв на Святвечір повинні бути і пісні голубці. Вони символізують мир, стабільність та силу.

Пісні голубці: відеорецепт

Тушена капуста з грибами

На Святвечір також потрібно готувати і тушену капусту із грибами. Ця страва символізує єднання.

Тушена капуста із грибами: рецепт

Грибна юшка або борщ із вушками

Традиційно на святковому столі ця страва повинна бути. Вона смачна та корисна. Якщо ж ви більше любите борщ, то його можна приготувати замість юшки

Борщ з вушками: рецепт

Оселедець з цибулею

До святкового столу 6 січня прийнято подавати оселедець із цибулею, оскільки риба - це символ християнства.

Оселедець потрібно подавати на Святвечір

Запечена риба

Доречною на святковому столі буде і запечена риба.

Запечена риба на Святвечір: рецепт

Пампушки

Пампухи на святковому столі вважаються символом достатку та солодкого життя.

Як приготувати пампухи: відеорецепт

Мариновані гриби

Також на святвечір додайте до свого столу мариновані гриби.

Мариновані гриби на Святвечір

Грибна підлива

Її варто приготувати, щоб додавати до голубців чи ж вареників.

Грибна підлива: рецепт

Салат із квасолі

Інгредієнти:

300 г білої квасолі, 3 столові ложки рослинної олії, 1 цибулина, 1 солодкий болгарський перець, 4 дольки часнику, сіль, томат-паста, оцет за смаком.

Приготування:

Відварити до м’якості в невеликій кількості води (до повного її випарювання) підготовлену й замочену на ніч квасолю. У ще теплу квасолю влити рослинну олію. Додати потовчений із сіллю часник, натерту на дрібній тертці цибулю, дрібно нарізаний перець, томат-пасту й оцет за смаком.

Салат із квасолі

 

ІА "Вголос": НОВИНИ