Турецькі археологи в ході розкопок древньої церкви Балатлар в Синопі, на півночі Туреччини, виявили кам'яний ковчег.

Про це повідомляє Апостроф.

Як зазначається, ковчег переданий на зберігання в Археологічний музей Синопа. Він уже отримав неофіційну назву «Святий камінь».

«Святий камінь» - це добре збережена масивна кам'яна «скриня», кришка якої прикрашена вигравіруваним зображенням християнського хреста. Археологи вважають, що цей ковчег використовувався для зберігання частинок Хреста Господнього, на якому був розп'ятий Ісус Христос.

Згідно з переказів, цей хрест у IV столітті нашої ери знайшла цариця Олена, мати імператора Костянтина, який першим зробив християнство офіційною релігією. Вона ж заклала традицію відщеплювати від Хреста Господнього фрагменти і передавати їх на зберігання до храмів.

Ймовірно, такі фрагменти зберігалися в ковчезі візантійської церкви Балатлар. Вона розташована на території однойменного будівельного комплексу. Її історія налічує майже 2300 років - вона є найдавнішою будівлею на Синопі.

Розкопки у цій церкві розпочалися дев'ять років тому за підтримки провінційного міністерства культури і туризму. До речі, вона була зведена на місці колишнього римського храму, який був перебудований у VII столітті нашої ери.

Нагадаємо, археологи знайшли найдавнішу рукотворну морську дамбу.

ІА "Вголос": НОВИНИ