Оздоровлення економіки США кидає виклик армії США, яка намагається схилити молодь не гарячково шукати собі працю, а вступати на військову службу. Про це пише американське видання Foreign Policy.

Вперше з часу виникнення війни в Іраку 13 років тому армія США не змогла виконати план із рекрутів на цей рік, і рахунок іде на тисячі. Й особливий неспокій викликає той факт, що президент Дональд Трамп пообіцяв нарощувати Збройні сили.

За оцінками військових, лише один із чотирьох чоловіків у віці 17-24 роки може бути зачисленим на військову службу. Решта до неї не надаються через погану фізичну форму або вживання наркотиків, і лише кожен із восьми не заперечує проти вступу до війська.

Марк Еспер, міністр армії США, вирішує проблему в спосіб, який він називає цільовою бізнес-стратегією. Він розповів про це в своєму інтерв’ю для Foreign Policy.

— У вересні Збройні сили оголосили, що не змогли виконати план у 76 500 нових рекрутів на 2018 фінансовий рік на 8,5 %. Як можна вирішити цю проблему?

Марк Еспер: — Цього разу ми поставили якість над кількістю. Й усе одно набрали більше рекрутів, ніж упродовж останніх 10-11 років. Маємо 70 000 нових вояків, що дуже непогано. Для цього ми розробили цілісну стратегію, яка зосереджена на 22 великих містах, у яких молодь переважає. Адже нам треба знаходити людські ресурси там, де вони є.

— Військово-повітряні сили США мають план 386 оперативних ескадр, а Військово-морські сили — 355 кораблів. Чи має армія подібні плани?

Марк Еспер: — Це може здатися банальним, але найважливішою зброєю для нас є солдат, американський солдат. Якщо я зможу знайти відповідного юнака, добре його натренувати та вишколити, а потім дати можливість виконувати свою місію, то це буде велике досягнення. Ми підняли стандарти рекрутингу і на два місяці продовжили базову підготовку піхоти — це найдовший і найвиснажливіший вишкіл у світі. Так само плануємо зробити й в інших напрямках нашої діяльності. Якщо зможемо підготувати фізично сильних, психічно стійких, моральних і розумних вояків, то вони стануть тими, хто приведуть нас до успіху на сучасному полі бою.

— Як можна найкраще запобігати загрозам сучасного бою — від кібер-дезінформації до електронних перешкод?

Марк Еспер: — Росіяни продемонстрували нам свої можливості у кібер- та електронній війні в Україні, і що вони вміють робити в інших частинах Європи. Це змусило нас до створення кібер-офіцерського корпусу та кібер-школи для нього. Але ми впевнені, що маємо достатньо засобів протистояти таким загрозам.

— Як армія співпрацює зі Силіконовою долиною, щоб зберегти свої технологічні переваги?

Марк Еспер: — Ми маємо високотехнологічний центр в Остіні (штат Техас), а також тісно співпрацюємо з Інститутом оборонних інновацій та інноваційною командою Пентагону в Силіконовій долині. Ми також створили Центр штучного інтелекту при Університеті Карнегі-Меллона. Ми намагаємося використати всі ресурси, а не тільки Силіконову долину.

— Президент Трамп хоче скоротити оборонний бюджет на наступний рік на 5 %. У яких напрямках доведеться робити такий важкий вибір?

Марк Еспер: — Не можу ще сказати, що залишимо, а чого позбудемося. Ми зараз переживаємо черговий етап модернізації. І вона триватиме, доки не закінчаться гроші на неї.

ІА "Вголос": НОВИНИ