Російське вугілля, яке три місяці тому стало причиною силового розгону мітингувальників у Соснівці на Львівщині, перебувало на території України законно.

Про це стало відомо із листа-відповіді від Міністерства економічного розвитку і торгівлі, який в мережі опублікував депутат Львівської обласної ради, ексзаступник голови ВРУ Руслан Кошулинський.

«Ані злочинців у погонах, ані колишнього «беркута», що дав команду бити людей, не покарано. І не звільнено. І навіть не відсторонено від посад на час ведення слідства. А московське вугілля тим часом продовжує їздити Україною. Цілком законно», - зазначає Кошулинський.

Політик наголошує, що в Україні антрацит використовують переважно дві найбільші компанії - ДТЕК олігарха Ріната Ахметова та державне «Центренерго», що перебуває під контролем олігарха Ігоря Коломойського. Тож, очевидно, що вугілля з РФ постачають саме для них:

«Його не вносять в санкційні списки. Не шукають йому альтернативи у світі (наприклад в Китаї, В‘єтнамі, Австралії, ПАР, США чи Колумбії). Його ввозять відкрито з РФ, нарощуючи імпорт щороку (у 2017-му - 67,03%, у 2018-му - 70,17%, за січень-вересень 2019-го - вже 70,52%), або ховають за документами Білорусі (у самій Білорусі покладів кам‘яного вугілля немає - від слова зовсім). Його ввозять відкрито переважно для двох підприємств - «ДТЕКу» олігарха Ахметова і поки державного, але фактично повністю підконтрольного олігархові Коломойському «Центренерго». І держава не має питань до жодного з них, тому що «втручатися в роботу підприємств незаконно»...».

Відтак Кошулинський вказує на те, що як минула влада, так і теперішня відстоює інтереси олігархів.

«А, може, проблема в тому, що при владі вже шостий рік - олігархи? Ті, що державники, президенти миру, а не війни. Ті, що приходять до влади на критиці попередників, обіцяють працювати по-іншому і «дагаварітса із Путіним гдєта пасєрєдінкє». Ті, що з телеекранів обіцяють манну небесну, а реально - гендлюють на крові українців і продовжують війну на декілька поколінь. Час нарешті зробити висновки», - зазначає свободівець.

Також політик публікує сам текст документа, отриманого із Мінекономіки, в якому Уряд пояснює законність перебування російського вугілля в Україні та стан справ із розслідуванням побиття активістів на залізниці в Соснівці.

Клікайте для збільшення документа

ІА "Вголос": НОВИНИ