Вартість деталей для підприємств концерну «Укроборонпром», що постачали ТОВ «Фірма «Ренал» та ТОВ «Оптимаспецдеталь», були завищені в два-чотири рази. Ці фірми були фіктивними та перебували під контролем оточенню сина першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського (Свинарчука) – Ігорю Гладковського.

Про це йдеться в розслідуванні Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

ТОВ «Фірма «Ренал» та ТОВ «Оптимаспецдеталь» були записані на підставних осіб і не мали власних потужностей для виробництва деталей для бронетанкових заводів.

Більшість цієї продукції вони отримували від інших фірм, що контрабандою завозили з Росії. Поставки на заводи «Укробонпрому» вони почали з 2015 року, розігруючи підряди між собою з відома посадовців підприємств «Укроборонпром». Обладнання та отримані кошти проходили через фірми-«прокладок». До таких належали ТОВ «Наполі груп», ТОВ «Промомаркетгруп», ТОВ «Мідленд інвест», ТОВ «Малаві».

Програма оприлюднила таблицю з поставок запчастин для Житомирського бронетанкового заводу. Ці матеріали були отримані анонімним листом, але перевірка журналістами цієї таблиці показала її достовірність.

Наприклад, що в 2016 році  на закупівлю гусениць БМД-2 було витрачено $6,3 тис/шт., а ціна поставки вже склала $13,17 тис/шт. Редуктор компресора було закуплено по $400,а поставлено по $978, трубка ТХП-7-95 закуплена по $250, а поставлена – по $945.

Фінальна цифра – $350 тис постачальниками було вкладено в закупівлю деталей, заробіток склав  $777 тис. Такі ж переплати в 2-3 рази були знайдені по Харківському БТЗ.

Тут постачальником була вирахувана рентабельність 115%.

Також різні перевірки показували погану якість отриманого товару:

Безпосереднім учасником схеми з постачання по завищеним цінам деталей на заводи «Укроборонпром» був син першого заступника секретаря РНБО  Гладковського – Ігор, якому на початок роботи схеми з постачання російської контрабанди було 22 роки.

Бізнесом на державних закупівлях з Гладковським займався також його друг Віталій Жуков, який «оформлює документи, заносить відкати». Він працював в «Укроборонпромі», звідки звільнився у 2014 році, перейшовши у приватний сектор, був пов’язаний з «Ленінською кузнею» Петра Порошенка.

Третій учасник схеми – Андрій Рогоза. Його автори розслідування називають «спеціалістом з контрабанди», стверджуючи, що чоловік «ще до народження тріо з Жуковим і Гладковським, заробляв на сумнівних оборонних контрактах».

З оприлюднених фактів відомо, що Гладковський-молодший займався вирішенням питання найвищого рівня, узгоджуючи договори, зокрема, через свого батька. Гладковський-старший, крім посади в РНБО, також має бізнес-відносини з президентом Петром Порошенком.

Ігор Гладковський разом з Рогозою та Жуковим приїздив влітку 2016 на Житомирський бронетанковий завод, про що залишився запис у журналі відвідувань заводу.

Загалом журналісти встановили щонайменше 250 млн грн, зароблених через три основні фірми-«прокладки». Такою фірмою виступала навіть «Кузня на Рибальському», яка тоді належала Порошенку. Водночас, у листуваннях Рогоза згадує 500 мільйонів, тож справжній заробіток від схеми міг бути значно більшим.

Нагадаємо, у Києві у середу, 27 лютого, націоналісти пікетували ДК “Укроборонпром” через інформацію про махінації з держзакупівлями в оборонному секторі, оприлюднену в журналістському розслідуванні.

Також націоналісти вимагають ліквідувати ДК “Укроборонпром”.

Раніше журналісти з’ясували, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем із розкрадання в оборонному комплексі України.

Скандал із розкраданням української “оборонки” також прокоментували в СБУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ