ЄС засудив заходи Російської Федерації із «спрощення» правил закупівлі товарів на окупованих територіях сходу України.

Про це йдеться в заяві речника ЄС на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз висловлює жаль з приводу російського указу, підписаного президентом Путіним 15 листопада, про спрощення правил торгівлі та здійснення заходів із ширшого доступу товарів на територію тимчасово непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей України. Цей указ має на меті подальше відокремлення від України районів Донецької та Луганської областей, що є тимчасово непідконтрольними уряду, всупереч цілям Мінських домовленостей», - йдеться у заяві.

Як зауважив речник ЄС, подібні заходи РФ порушують суверенітет та територіальну цілісність України, включаючи правила митного контролю.

Такі дії несуть потенціал до збільшення напруги та продовження статус-кво тимчасово окупованих територій та перешкоджають майбутньому процесу реінтеграції.

«Ми закликаємо Росію скасувати це рішення та припинити здійснювати односторонні дії, які лише провокують подальше поглиблення конфлікту на сході України. Європейський Союз буде продовжувати свою політику невизнання у цьому сенсі», - наголошується у документі.

Нагадаємо, президент Путін підписав указ про «товарне» зближення з ОРДЛО. Він передбачає визнання в Росії сертифікатів на товари та послуги, виданих в так званих «ДНР» та «ЛНР». Тепер, підконтрольні бойовикам підприємства отримали доступ до російських державних закупівель.

ІА "Вголос": НОВИНИ