Радикальний ісламістський рух Талібан проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан.

Про це повідомляє Business Insider з посиланням на речника «Талібану» Забіхуллу Муджахіда.

Представник талібів також опублікував у Твіттері відповідну декларацію.

Ця заява зроблена в 102-гу річницю незалежності Афганістану від Британської імперії.

Рух використовував назву «Ісламський емірат Афганістан» під час свого жорстокого правління в період з 1996 по 2001 рік.

У деяких містах Афганістану наразі тривають протести до Дня незалежності країни. У середу щонайменше три особи загинули та понад десять були поранені після того, як бойовики Талібану відкрили вогонь по учасниках акції в афганському місті Джелалабад у провінції Нангархар. Це сталося тоді, коли місцеві жителі намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора Талібану.

У четвер в афганському місті Асадабад бойовики Талібану обстріляли людей, що розмахували національним прапором на мітингу до Дня незалежності, кілька людей загинули.

Нагадаємо, що 15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити в місто. Талібан заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу «Талібан» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Раніше міністр міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що 12 громадян України, які перебувають на військовій базі поблизу Кабула в Афганістані, не є чинними військовослужбовцями.

ІА "Вголос": НОВИНИ