Дослідники Антарктики знайшли цілий острів під льодовиком Туейтса в затоці Пайн-Айленд, який розтанув через кліматичні зміни.

Група полярних дослідників з проекту Thwaites Offshore Research (THOR) помітила острів, коли їх корабель проходив через затоку Пайн-Айленд в Антарктиці, повідомляє Iflscience.

Танення льодовиків, викликане рекордним підвищенням температур, оголило його скелясті береги, які раніше були приховані під льодами.

Дослідники назвали острів Сіф – на честь норвезької богині родючості і дружини бога-воїна Тора.

Площа острова становить близько 59 тисяч квадратних метрів. Він досить великий, щоб бути помітним на супутникових знімках.

Команда THOR вивчає льодовик Туейтса в затоці Пайн-Айленд, який один з найбільший льодовиків, що тануть. Їхня експедиція завершиться в кінці березня. До цього часу вчені сподіваються дізнатися більше про природу острова, про те, як він з'явився. Є висока ймовірність, що дослідники є першими людьми, які ступили на його скелястий берег.

За словами вчених, острів Сиф складається в основному з граніту і покритий залишками крижаного шельфу. Вивчивши супутникові дані, дослідники дізналися, що він відтавав поступово, від 2010 року.

Як повідомлялося, бразильські вчені зареєстрували на острові Сеймур, в Антарктиці, температуру понад 20,75 градуса Цельсія.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ