Андрій Михайлович Свищо, що проживає у Львівській області, фігурує у відкритих реєстрах одночасно як директор «Львівелектротрансу», керівник двох приватних підприємств, засновник громадської організації та суб’єкт п’яти виконавчих проваджень в ролі боржника.

Напевно не так багато у Львові комунальних підприємств, керівники яких міняються раз на півроку. Нажаль, керівництво одного із базових для життєдіяльності міста підприємства – ЛКП «Львівелектротранс» змінюється дуже часто – за два роки в кріслі його керівника побували Михайло Сидорович, Олег Береза, В’ячеслав Кокошко і Володимир Ковалів. Керівники підприємства змінюються настільки часто, що прес-служба Львівської міської ради вирішила взагалі не оновлювати інформацію про керівника підприємства на відповідній сторінці.

Нам кажуть, що зараз ЛКП «Львівелектротранс» немає повноцінного керівника – пан Андрій Свищо із літа займає посаду виконувача обов’язків директора. Проте він не єдиний, хто керує підприємством в статусі в.о. керівника – аналогічна ситуація із ЛКП «Львівавтодор» - пані Оксана Єстєферова теж є в.о. керівника, проте її прізвище, як керівника підприємства зазначено на сторінці «Львівавтодору», також на сайті Львівської міської ради опубліковано її офіційну біографію. Отож видається, як мінімум, дуже дивним, чому ж влада Львова не захотіла познайомити мешканців хоча б із мінімальною біографічною довідкою пана Андрія Свищо, який займає посаду керівника підприємства, на якому працює понад 1000 осіб.

Зауважимо, що при призначенні керівників комунальних підприємств прес-служба Львівської міської ради практично завжди подає хоча б мінімальну біографічну довідку. У випадку тимчасового керівника «Львівелектротрансу» жодної такої довідки опубліковано не було. 12 липня 2019 року видання «Zaxid.net» повідомило, що пана Андрія Свищо було призначено на посаду в.о. директора «Львівелектротрансу» тимчасово, на час відпустки головного інженера підприємства Володимира Коваліва, який до того очолював підприємство. Як стало зрозуміло під час громадських слухань, пан Свищо і зараз залишається на посаді. Сумнівно, що пан Володимир Ковалів все ще знаходиться у відпустці.

Навіть таке близьке до мерії видання, як «Zaxid.net» повідомило дві деталі, які стосувалися пана Андрія Свищо: перша, це те що він працював у «Львівелектротрансі» на посаді заступника директора з економічних питань, а друга – те що у 2016 році він претендував на посаду директора департаменту у Львівській обласній держадміністрації.

Отож ми теж звернулися до сайту електронних декларацій. Там ми виявили дві декларації, які пан Андрій Михайлович Свищо подав в один і той же день. Одна із них – кандидата на посаду директора департаменту у Львівській облдержадміністрації, а інша – теж кандидата на посаду, але стосується Верховної Ради України, ЛОДА, Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, органу виконавчої влади.

Інформація у цих деклараціях практично тотожна: пан Андрій Свищо зазначив, що проживає у селі Сокільники Пустомитівського району Львівської області. В одній із декларацій пан Андрій Свищо зазначив, що має дружину і двох дітей (сина та доньку). В іншій також зазначив своїх батьків та брата.

В обох деклараціях зазначений житловий будинок, співвласником якого пан Андрій є разом із родичами, а також земельна ділянка, яка теж перебуває у спільній власності.

Також пан Андрій Свищо зазначив, що у нього станом на кінець 2017 року не було власного авто і цінних паперів. Протягом 2016 року (а саме за цей період було заповнено декларацію) Андрій Михайлович не отримав жодних доходів (відповідно, ніде і не працював), не мав грошових активів і не мав фінансових зобов’язань. Так само Андрій Свищо, підписавши декларацію, стверджував, що ні він, ні члени його сім’ї не є кінцевим бенефеціарним власником жодної юридичної особи, а також не є членом жодної громадської організації.

Ось і вся більш-менш публічна інформація про керівника «Львівелектротрансу». Для з’ясування інших деталей ми скористалися системами «youcontrol.com.ua» і «clarity-project.info».

Зразу відмітимо – кожна із цих систем зазначає, що надає дані, отримані в автоматичному режимі про особу із прізвищем, іменем і по-батькові Свищо Андрій Михайлович. Чи має керівник «Львівелектротрансу» повного однофамільця, який би заодно проживав у Львівській області, нам невідомо. Так само, не знаючи дати народження Андрія Михайловича, ми не можемо із 100% вирогідністю стверджувати, що отримані із пошукових систем дані стосуються дійсно керівника «Львівелектротрансу». Прояснити ситуацію могла б прес-служба Львівської міської ради, опублікувавши його біографію, але, нажаль, вона цього не зробила.

Отож, за даними системи «youcontrol.com.ua», громадянин Свищо Андрій Михайлович станом на 8 листопада 2018 року був керівником і підписантом в компанії «Євро-трейд» у Львові, станом на червень 2016 року – керівником і підписантом у львівській компанії «Гудзон», також в компанії «Торговий дім», що зареєстрована в Жовківському районі Львівської області. Іще з 2008 року пан Андрій Свищо виступає засновником громадської організації «Джерело – 1», яка зареєстрована у Сокільниках.

Актуальність усіх цих даних ми перевірили за допомогою Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За даними реєстру, компанія ПП «Євротрейд» займається оптовою торгівлею будівельними матеріалами, зареєстрована вона у Львові на вулиці Кордуби. Засновником, керівником і підписантом у ЄДРі значиться Свищо Андрій Михайлович. Правда, місце проживання на момент реєстрації ПП «Євро-трейд» інше – на вулиці Полтв’яній у Львові.

Щодо іншого ПП, засновником якого є Свищо Андрій Михайлович (на цей раз місце його проживання уже Сокільники), то компанія «Гудзон» зареєстрована у Львові на вулиці Пасічній, 89а. ПП «Гудзон» зареєстровано іще у 2002 році, основним видом його діяльності є виробництво мясних продуктів. Актуальним керівником і підписантом у ЄДРі на даний момент є Свищо Андрій Михайлович.

Щодо ПП «Торговий дім», яке зареєстровано у Жовкві на вулиці Грінченка, 13, то тут Свищо Андрій Михайлович виступає в ролі голови комісії з припинення або ліквідатора, адже компанія, заснована у 1998 році, знаходиться в стані припинення діяльності іще із 24 вересня 2010 року. Підставою для цього, згідно із ЄДРом, є судове рішення про неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності, відповідно до закону. Таке рішення за №2а-1164/10/1370 від 30 липня 2010 року прийняв Львівський окружний адміністративний суд. Засновником компанії «Торговий дім» теж виступав Андрій Михайлович Свищо, який проживав у Львові на вулиці Полтв’яній.

Знайшлися у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і відомості про ГО «Джерело-1». Вона заснована 24 квітня 2008 року громадянами Папайло Михайлом Васильовичем, Свищом Андрієм Михайловичем та Якимиком Іваном Павловичем. Офіційне місцезнаходження ГО – село Сокільники Пустомитівського району Львівської області.

З огляду на отримані із реєстрів відомості, можемо сказати таке – із великою ймовірністю пан Андрій Михайлович Свищо на момент подання декларації кандидата на посаду чиновника Львівської обласної держадміністрації, м’яко кажучи, «забув» в неї внести відомості про свій бізнес.

Щодо системи «clarity-project.info», то вона видає цікаві дані – громадянин Свищо Андрій Михайлович є фігурантом кількох виконавчих проваджень. Дані про виконавчі провадження ми перевірили за допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження (https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors). Як виявилося, громадянин України Свищо Андрій Михайлович, який народився 10 грудня 1979 року, є фігурнатом одразу п’яти виконавчих проваджень, в яких виступає в ролі боржника.

Виконавче провадження № 51102308 було відкрито 19 травня 2016 року Шевченківським відділом Державної виконавчої служби України. Стягувачем боргу виступало ПАТ «Комерційний банк Надра». Це виконавче провадження наразі завершено.

Виконавче провадження № 56490044 було відкрите 5 червня 2018 року Пустомитівським районним відділом Державної виконавчої служби Головного територіального управління у Львівській області. В ролі стягувача тепер виступає Львівська митниця Державної фіскальної служби України. Наразі воно завершене.

Наступне завершене виконавче провадження відкрито 26 липня 2018 року, знову таки, Пустомитівським РВ ДВС ГТУ юстиції у Львівській області. Стягувач – Львівська митниця ДФС України.

Два виконавчих провадження, які наразі знаходяться в стадії примусового виконання за №№ 60250336 і 60282206 відкриті відповідно 8 та 10 жовтня 2019 року. Боржником в них, знову ж таки, є Свищо Андрій Михайлович, який народився 10 грудня 1979 року, а стягувачем держава в особі Львівської митниці ДФС України.

Оскільки ми не є стороною виконавчого провадження, то отримати доступ до його матеріалів у Автоматизованій системі виконавчого провадження не змогли. Так само, ми не впевнені на 100%, що громадянин Свищо Андрій Михайлович, який народився 10 грудня 1979 року, це є і той самий Свищо Андрій Михайлович, що зараз очолює ЛКП «Львівелектротранс». Знову ж таки, розвіяти чи підтвердити сумніви щодо ділової репутації керівника «Львівелектротрансу» могла б публікація його біографії із зазначенням дати народження. А це – робота прес-служб Львівської міської ради і «Львівелектротрансу».

Зазначимо, що громадянин України Свищо Андрій Михайлович також «засвітився» в ролі директора ПП «ВКФ «Капіталбуд» із міста Жовкви в Ухвалі № 17/202 Господарського суду Львівської області. В судовому розгляді він виступав в ролі позивача. Інформація про цю справу наявна в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Що цікаво – Андрій Михайлович Свищо не заповнив «свіжої» декларації ані тоді, коли обійняв посаду заступника директора «Львівелектротрансу» з економіки, ані після того, як обійняв посаду виконувача обов’язків директора. І це в той час, як його попередники на цій посаді – Олексій Зварич і В’ячеслав Кокошко такі декларації заповняли. Те, що пан Свищо, як керівник комунального підприємства, досі не подав декларації, є, зауважимо, порушенням Законів України. Саме ця декларація могла б «розставити всі крапки над «І».

Наразі можемо сказати одне: «непрозоре» керівництво «Львівелектротрансу» навряд чи сприятиме активній співпраці підприємства із міжнародними фінансовими організаціями, такими як Європейський банк реконструкції і розвитку, а також Європейський інвестиційний банк. Ці установи навряд чи підуть на активну співпрацю із керівником, щодо якого не опубліковано навіть офіційної біографії.

ІА "Вголос": НОВИНИ