25 січня в Україні святкують Тетянин день. Пов’язане це свято з днем пам’яті великомучениці Тетяни (Татіани) Римської. Вважається, що свята Тетяна є покровителькою освіти і студентів. Однак їй моляться не тільки про успішне складання сесії, а й про щастя в особистому житті і вдале заміжжя. Згідно з повір'ям, бажання, загадане в цей день, збудеться.

Історія свята

Свята мучениця Тетяна народилася у знатній римській родині.  Її батька тричі обирали консулом. Він таємно сповідував християнство і виховав доньку відданою Церкві та Богу.

Коли Тетяна досягла повноліття, вона назавжди відмовилася від подружнього життя і за доброчесність  була призначена дияконесою Римської церкви. На цій посаді вона з ретельністю доглядала за хворими, відвідувала в’язниці, допомагала незаможним. 

При імператорі Олександрі Севері (222 – 235 рр.) свята Тетяна за сповідування віри Ісуса Христа прийняла мученицьке страждання від римського містоуправителя Ульпіана (близько 225 р.).

За переказами, Тетяну, після катувань, кинули на арену цирку (Колізею), щоб лютий лев розірвав її для забави глядачів. Але замість цього лев став лагідно леститися до неї. Тоді Святу усікли мечем. 

Згодом великомученицю Тетяну долучили до лику святих.

На іконах Тетяну зображують у ризі червоного кольору, яка є символом смерті і крові, що була пролита в ім’я Христа. Голову покриває біла хустка, яка символізує цнотливість дівчини. У руці свята Тетяна часто тримає хрест, що вказує на її мученицький подвиг, а в іншій — сувій з текстом для віруючих.

Значення імені та характер власниці

Походження імені Тетяна має кілька версій, одні вважають, що воно прийшло з давньогрецької мови, в перекладі «повелителька», «засновниця». За другою версією, ім’я походить від римського чоловічого імені Татіан. 

Тетяна володіє такими якостями, як доброта, чуйність, вміння співчувати і переживати. Має підвищене почуття обов’язку і ніколи не залишить у біді своїх близьких, буде доглядати і піклуватися про їхній добробут.

Для Тані характерні самолюбство і рішучість. Вона не буде ніколи сидіти склавши руки. 

Прямолінійна, говорить все, що думає. За натурою сангвінік.

Як працівник, Тетяна сильна і раціональна людина, вона впевнено просувається службовими сходами. З неї може вийти чудовий керівник, оскільки вона знає, чого хоче, вміє правильно розставляти пріоритети та організувати роботу таким чином, щоб отримати швидкий і позитивний результат. При цьому вона однаково легко керує як маленьким, так і великим колективом.

Найбільше Тані підійдуть професії, пов’язані з творчістю.

Легко змінює спосіб життя і місце проживання, любить подорожувати. Але свій будинок вважає фортецею і з любов’ю облаштовує ідеальний побут. Вдома теж  намагається часто все міняти.

У шлюбі поводиться як власниця, намагається стати главою сім’ї. Як господиня, Тетяна запаслива і економна.

Зовні приваблива, контактна, чарівна, це вірний друг, який ніколи не залишить в біді.

У Тетян чудова інтуїція, але вони рідко до неї прислухаються, намагаючись робити все раціонально. 

Зимові Тані  мають чоловічі риси характеру, вони сильні і відповідальні, володіють математичним складом розуму і завжди обирають правильні виходи в складних ситуаціях.

Весна дарує власниці  імені радість і веселощі. Дівчата мають схильність до гуманітарних наук. Це артистичні натури.

Літо наділяє Тетян високою емоційністю, добродушністю, щедрістю. Але вони часто залежать від чужої думки. 

Осінні Тані поєднують в собі такі якості, як самовладання, доброта, розважливість і мудрість, принциповість і відданість родині. Це талановиті люди, які багато можуть досягти в житті.

Талісмани-обереги

Тетянам  варто носити прикраси з рубіном, геліодором або тигровим оком. 

Символом імені вважаються баштові годинники.

Тварини талісмани – рись і ховрах.

Рись – символ авантюризму, вона дає власниці силу і розважливість, які допомагають Тетяні  у всіх справах залишатися впевненою в собі. Ховрах – тварина запаслива і бережлива, він символізує хазяйновитість.

Тотемні рослини – конюшина, в’яз і чорниця. Конюшина притягує удачу і щастя, в’яз дарує довголіття і врівноваженість характеру, дозволяє гідно зустрічати і долати всі перешкоди. Чорниця уособлює любов, мир, достаток. 

Найкраща пора року для власниці цього імені – зима, а всі важливі події відбуваються, як правило, в суботу.

Найвдаліший рік — рік Змії.

Привітання до свята

З днем Тетяни ми тебе вітаємо,

Багато грошенят бажаємо,

Щоб не цуралось тебе щастя,

Щоб оминали всі напасті,

Щоб гори низовиною стали,

Хвилі в морі в шторм пропали,

Щоб усмішкою нас все тішила,

З кожним днем тільки гарнішала.

***

У день Тетяни я вітаю

Тебе, панночко прекрасна,

Подарує хай Свята

Долю радісну і ясну.

Хай завжди допомагає,

Сили жити хай дає,

Біди, смуток і нещастя

Хай Тетяна відведе.

***

Тетянко, вітаю тебе, сонечко, з іменинами! Будь завжди такою ж життєрадісною і чарівною, як зараз. Бажаю тобі великого успіху в житті, світлого шляху і хороших друзів! Нехай у тебе завжди буде веселий блиск в очах і багато планів на майбутнє.

 

Народні прикмети

За народним повір’ям, у цей день сонце повертає до літа, а зима — до морозів.

  • Якщо йде сніг в Тетянин день, то літо буде дощове.
  • Якщо хуртовина та сильний вітер на Тетянин день, то буде мало врожаю на полях та риби в річках.
  • Якщо мороз відступає, то скоро варто чекати снігопаду.
  • Якщо великі замети снігу лежать, то буде багато хліба.
  • Якщо вітер з півдня дме, то варто чекати посушливого та маловрожайного літа.

ІА "Вголос": НОВИНИ