Останні два роки поспіль в грудні Україна потерпала від кібернападів, пише видання The Atlantic.

В 2015 році хакери захопили контроль над оператором енергомережі і на декілька годин відключили електроенергію для 225 тисяч споживачів. Минулого року в середині грудня хакери запустили вірус, який без допомоги людини в реальному часі зміг зірвати роботу Київської станції енергопостачання і спричинив відключення, які тривали в столиці декілька годин. Це була перша повністю автоматизована атака на енергомережу, наголошує видання.

Вже є свідчення того, що може готуватись нова атака, йдеться в статті. Роберт Лі, засновник та керівник компанії з промислової кібербезпеки Dragos зазначає, що останніми тижнями він бачить незвичне зростання діяльності в Україні тієї ж групи осіб, які провели напад 2016 року.

Група практично не провадила діяльності в Україні з часу останнього нападу і до середини листопада, наголошує Лі. «За нашими оцінками, було б повністю раціонально очікувати проведення атаки цього місяця», – попереджає він.

Можливо, це зростання діяльності є розвідкою, підготовкою до наступної операції, або спробою налякати загрозою хакерської атаки.

«Нападники можуть провести атаку, якщо вони переконані, що це принесе їм користь і, що ризик того, що їх спіймають є достатньо низьким», – заявив Майкл Ассант з SANS Institute, який займався дослідженням кібернападу 2015 року.

«Мене більше турбує не російська технологія, а зухвалість Росії і її готовність порушувати правила, – сказав Кріс Інґліс, колишній заступник директора Агентства з національної безпеки, – вони довели, що готові робити такі речі, які є за межами будь-яких червоних ліній».

Технологія, яка використовувалась в Україні, може лише побічно торкнутись США. В США енергомережа належить різним власникам, які в основному працюють в приватному секторі і багато з них потужно зарегульовані. В США було б складно атакувати цілу мережу, вважають в The Atlantic.

Однак, мережа в США більш залежна від цифрових технологій, зазначається в статті. Якщо Україна могла поновити енергопостачання за лічені години, перейшовши на аналогові операції, велика автоматизація в Сполучених Штатах обмежує можливості з поновлення роботи. «Мене непокоїть, що ... ми забагато покладаємося на цифрові технології. Переваги можливостей ручного управління показали себе в Україні», – заявив Інґліс.

Вивчаючи ситуацію в Україні протягом цих місяців, експерти зазначають, що особливо непокоїть можливість широкого розповсюдження атаки, або можливість того, що вона триватиме більше ніж один день.

Є небезпека зриву роботи телекомунікацій, або диспетчерської системи літаків, наголошується в статті.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ