«Якщо ви не хочете, щоб я літав на відпочинок, то не хочіть», - сказав Володимир Зеленський, жорстко висміюючи таємну поїздку на Мальдіви ще тодішнього президента Порошенка. Минуло всього кілька років і «карикатурний» Петро Інкогніто з «95 Кварталу» став реальним Володимиром Оманським, котрий намагався приховати свій відпочинок в екзотичному Омані.

Та не президент єдиний «зашкварився» цих свят. Так, на елітний курорт «Куршавель» полетіли голова СБУ Іван Баканов та генеральний прокурор Руслан Рябошапка. За непідтвердженою інформацією Дмитро Разумков відпочивав у Лозані, а прем’єр-міністр Гончарук – в Абу-Дабі.

Тож чи має право президент держави, в якій триває війна, «інкогніто» виїжджати з країни? Про це кореспондент «Вголосу» запитав у політологів Кирила Молчанова і Сергія Тарана, військового експерта Олега Жданова, соціолога Віктора Небоженка та політолога-міжнародника Володимира Волю.

Зеленський повторив помилку Порошенка?

Кирило Молчанов:

Зеленський свого часу критикував Порошенка за відпочинок на Мальдівах. А тепер він сам зробив аналогічну помилку. Пригадується фраза, що «той, хто вбив дракона, сам став драконом». В Україні змінюються обличчя при владі, проте підходи залишаються старими. Жодних висновків нова влада не робить. Вони чомусь наївно вважають, що у 21 столітті можна десь сховатися і ніхто про це не дізнається. Це – неправильно, бо людина, котра готується до публічної діяльності, повинна зважати, що вона не має ніякого права на приватне життя. А тому, чим більше буде подібних ляпів, тим швидше падатиме рейтинг Зеленського та його команди.

Якщо президент їде, то хто обов’язково повинен залишатися на робочому місці?

 Сергій Таран:

Інформація про усі відпустки президента України має оголошуватись на засіданні РНБО. Цієї процедури, судячи з усього не відбулося, а тому відпуску президента було перекваліфіковано як офіційний візит. Це означає, що наша система безпеки не готова до подібних викликів. Бо у разі надзвичайних ситуацій, керівники державних структур повинні бути негайно викликані на свої робочі місця.

Зараз потрібно дочекатись результатів декларування і подивитись, чи президент вкаже там вартість перельотів. Ми повинні дізнатись, за чий кошт це все було організовано.

 Віктор Небоженко:

Зеленський цим відпочинком продемонстрував свою недовченість та нерозуміння того, що якщо він їде кудись, то в Україні має залишатись хтось, хто може його замінити.

Під час цієї авіакатастрофи зовсім не було чути голови Верховної ради Дмитра Разумкова, а ми знаємо, що відповідно до Конституції, якщо в країні щось відбувається із президентом, саме голова Парламенту стає керівником держави. І така неорганізованість дуже шкодить державному управлінню.

 Володимир Воля:

У будь якій організації є алгоритм, за яким призначаються відповідальні за ситуацію, у разі відсутності керівника. Так само і у державному управлінні. В країні повинен залишатися той, хто має керувати державою у випадку непрогнозованих обставин. І у цій ситуації українська влада проявила свою неорганізованість, відсутність фаховості. І якщо в країні щось станеться, усі високопосадовці повинні негайно з’явитися на своєму робочому місці.

В Україні на свята хіба залишився секретар РНБО. Але – це не та особа, яка є за щось відповідальною. В Україні за відсутності президента повинні залишатися прем’єр-міністр та голова Верховної Ради. Крім того, дізнавшись про трагедію в Ірані, на робоче місце негайно мали б повернутись Баканов та Рябошапка. Але цього у нас не сталося.

«Українські президенти не повинні розважатися закордоном»
Чи має президент моральне право на подібний відпочинок у час війни?

 Володимир Воля:

В історії із відпочинком Зеленського є паралелі із Порошенком. Попередній президент так само зганьбився відпочинком на Мальдівах. І тут питання особистісних якостей, світогляду конкретних людей, їх уявлення, що можна, а що – ні. Особисто я вважаю, що українські президенти не повинні розважатися закордоном. От коли підуть у відставку – хай відпочивають та подорожують, де хочуть. Коли мова йде про президента, прем’єр-міністра, спікера ВР, голову СБУ, Генерального прокурора, то, на мій погляд, на час виконання своїх обов’язків вони можуть відпочивати тільки в межах України.

Віктор Небоженко:

Те, що Зеленський поїхав на відпочинок – це прогнозовано. По-перше, йому всього лише 42 роки. Я дивуюсь тому, що у нього взагалі поки немає якихось секс-скандалів. Мені відомо, що про відпочинок Зеленського в Омані інформацію злила Росія. Набагато б гірше було, якби із Росії з’явилась інформація, що у Зеленського були нелегальні контакти із представниками влади держави-агресора. Ось тоді був би куди серйозніший скандал.

Олег Жданов:

Усе державне керівництво не має права водночас покинути країну, роз’їхатись по світу. На жаль, у нас відсутня система національної безпеки та оборони, а тому на сьогодні ми навіть не можемо оцінити такі дії з точки зору військового керівництва або управління країною у випадку виникнення військової загрози. А тому перші особи – президент, або голова Верховної Ради повинні залишатися в країні. Має бути той, хто кому можна передати управління на випадок особливої ситуації або воєнної загрози.

 Лідери держав західної Європи відпочивають закордоном?

 Кирило Молчанов:

Ми подивимось, чи зробить президент якісь висновки і врешті перестане їздити на відпочинок закордон. Бо з боку влади подібні дії є абсолютно нецивілізованими. Лідери західних країн дуже рідко дозволяють собі відпочивати за межами своїх країн. Єдиний, кого я пригадаю, це – президент Франції Саркозі. Він відпочивав у США на запрошення Обами. Це вкрай не сподобалось французам та ЗМІ. Під час відпочинку за тодішнім лідером Франції, по всій Америці ганялись французькі журналісти. Після цього скандалу Макрон собі такого не дозволяє. Європейським лідерам не прийнято відпочивати закордоном. Тим більше Україна – це країна, у якій триває війна і головнокомандувач не має морального права дозволяти собі подібне.

Якими після цього скандалу будуть наслідки для Зеленського?

 Кирило Молчанов:

Після цих скандалів, пов’язаних із відпочинком президента України в Омані, у Зеленського цілком прогнозовано впадуть рейтинги.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ