На жителя російського м. Ярославль Кирила Попутнікова, який зробив фото напису «Путін – *****» на будівлі місцевого МВС і виклав його на свої сторінці у Facebook, склали адміністративний протокол за статтею про неповагу до влади (ч. 3 ст. 20.1 КоАП). Про це повідомляє місцеве видання «Яркуб».

Звинувачений в «очевидній неповазі» до президента РФ Володимира Путіна, Попутніков опублікував фото протоколу у Facebook, зазначивши, що тепер чекає на суд і штраф.

31 березня Кирило Попутніков проїжджав повз будівлю поліції, побачив напис про Путіна і вирішив його сфотографувати. Потім, «усвідомлюючи протиправність своїх дій» і «розуміючи непристойне значення слова», він виклав фотографію на своїй сторінці у Facebook, йдеться в протоколі.

Зазначається, що сторінка користувача відкрита, відповідно, фотографію переглянуло багато людей, також згодом її поширили різні соцмережі та інтернет-ресурси, зокрема 27 спільнот «ВКонтакте».

Через новину про напис про Путіна Роскомнагляд блокував «Яркуб» і «76.ru». Відомство вимагало від «76.ru» видалити фотографію фасаду МВС із зафарбованим написом; претензії ж до «Яркубу» формально були пов'язані з новиною про суїцид, проте редакція також пов'язувала їх із написом. Після видалення новин Роскомнагляд виключив сайти видань із реєстру.

Загалом, щонайменше п'ять місцевих видань видалили новини про графіті. «Яркуб» відмовився це зробити, вважаючи вимогу влади цензурою.

Підозрюваного в нанесенні на будівлю регіонального управління МВС нецензурного графіті затримали 4 квітня. Він потрапив на запис камер відеоспостереження.

Раніше, 29 березня, Держдума РФ прийняла закон про неповагу до влади. Відповідно до нього передбачаються блокування в інтернеті матеріалів, що ображають суспільство, державні символи та інститути влади Росії, встановлюються багатотисячні штрафи (до 100 тис. рублів) і навіть загрожує арешт. Як повідомляють ЗМІ, видалення новин в Ярославлі стало першим застосуванням закону.

Як писав «Вголос», Роскомнагляд обмежив доступ до «Last.fm» через «екстремістську» пісню.

ІА "Вголос": НОВИНИ