Про це повідомляє Радіо Свобода.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» може почати закупівлі природного газу в російського «Газпрому» у березні.

«Ми провели кілька раундів переговорів. Ми сподіваємося протягом цього місяця на імплементацію рішення (Стокгольма) у частині контракту купівлі-продажу. Ми сподіваємося, що це дасть можливість уже в березні почати закупівлі газу в «Газпрому», – голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

За його словами, вже є документ, що близький до того, який буде підписаний між «Нафтогазом» і «Газпромом».

«Нафтогаз» не оплачує і не купує газ у російської компанії «Газпром» з листопада 2015 року. Водночас у листопаді 2017 року «Газпром» повідомив про збільшення поставок газу в Україну.

Фактично йдеться про нелегальне постачання газу на окуповані частини Донецької і Луганської областей, які свого часу відмовилися приймати газ із вільної території України під приводом пошкодження газопроводу, заявивши, що його ремонтували надто довго.

У лютому 2015 року «Газпром» почав самочинно постачати газ сепаратистам на окуповані частини Донбасу через непідконтрольні Україні газовимірювальні пункти, без заявок «Нафтогазу» і без передоплати. Російська компанія твердить, що це постачання здійснюється відповідно до контракту 2009 року і що цей газ має оплачувати Київ, а таке постачання триватиме й далі без вимоги передоплати.

Українська сторона вже не раз заявляла, що таке необліковане постачання, здійснене всупереч заявкам Києва, грубо порушує чинний контракт, що «Нафтогаз» цих обсягів газу не приймав і не має наміру оплачувати його, а також вимагає міжнародного розслідування цих незаконних дій російської компанії.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ