Цьогоріч картопля на Галичині вродила на славу. І якщо вам вже набридли повсякденні страви з цього овоча, то пропонуємо приготувати оригінальну страву – “Картопляні гнізда”. А до кави чи чаю смакуватиме «Львівський штрудель”. Тим більше, що і урожай яблук, які використаємо для начинки, у нас теж цієї осені хороший.

Картопляні гнізда

«Картопляні гнізда» – не лише смачна, а ще неймовірно апетитна та ефектна страва. Її можна подати як на святковий стіл, так і на звичайний сімейний обід. Начинку можна готувати будь-яку. У нас сьогодні гриби.

Інгредієнти:

  • 400 - 450 г картоплі;
  • 400грам курячого філе;
  •  300г печериць;
  •  цибулина;
  •  зубчик часнику;
  •  2-3 ст ложки сметани;
  •  яйце 2ст л борошна;
  •  50-70 г твердого сиру;
     сіль;
  • перець;
    масло.

Спосіб приготування:

Картоплю зварити, розім'яти на пюре.

Остудити, додати яйце, сіль борошно.Вимісити.

Цибулю нарізати дрібно, обсмажити на маслі.

Куряче філе зварити, дрібно порізати.

Печериці помити, порізати, 5-10 хв потушкувати.

З’єднати цибулю, гриби, курятину. Посолити,поперчити до смаку, додати часник, сметану і ще трошки потушкувати.

З картоплі,за допомогою кондитерського мішка, сформувати гнізда і викласти на деко. Усередину покласти начинку. Зверху посипати тертим сиром.

Запікати в духовці 25-30 хв при температурі 180 градусів.

 Львівський штрудель

Вважається, що штрудель придумали в Австрії. Слово перекладається як «вир», адже виріб дійсно закручують у вигляді виру або рулету. Класичним вважається штрудель віденський. Але ми готуватимемо так, як роблять це у Львові.

Інгредієнти для тіста:

  • 250 гр борошна;
  • 1 яйце;
  • 2 ст лож олії;
  • 125 гр води;
  • щіпка солі;

Для начинки:

  • 800 гр яблук; 
  • сухарі;
  • ванільний цукор;
  • кориця.

Спосіб приготування:

У посуд насипаємо просіяне борошно, додаємо яйце, олію, щіпку солі. Перемішуємо та поступово доливаємо 125 гр води

Замішуємо тісто та залишаємо відпочити при кімнатній температурі н 40 хв

За цей час підготуємо начинку.

Яблука чистимо та нарізаємо кубиками 0,5см на 0,5 см.

Присипаємо яблука цукром та залишаємо, щоб зійшов сік.

Розкатуємо тісто дуже тонко.

Посипаємо сухарями та ванільним цукром.

 Викладаємо на край тіста яблука та посипаємо цукром і корицею.

 Згортаємо в рулет і викладаємо на форму покриту пергаментом.

 Випікаємо в духовці  при 180 градусах до 40 хв

Готуйте і смакуйте!

 

ІА "Вголос": НОВИНИ