Надворі золота осінь. У коморах,а подекуди ще під хатою та у садах гріються на сонечку гарбузи. Пропонуємо приготувати вам смачне пюре з цього чудового овоча.

Насамперед розповімо, чим гарбуз корисний для здоров'я.

Сприяє  схудненню

Гарбуз “напакований” вітамінами та мінералами, при цьому пов'язаний з малою кількістю калорій, оскільки на 94% складається з води.

Тобто ви можете їсти з'їсти більше гарбуза, ніж інших джерел вуглеводів на кшталт рису та картоплі – але все одно вжити менше калорій.

Знижує ризик раку

Гарбуз багатий на каротиноїди – вони можуть діяти як антиоксиданти.

Це дозволяє їм нейтралізувати вільні радикали, що може захистити нас від певних видів раку.

Покращує здоров'я серця

Гарбуз багатий на калій, вітамін С та харчові волокна, що робить його корисним для здоров'я серця.

Містить компоненти, що допомагають шкірі

Гарбуз багатий на корисні шкірі поживні речовин.

Лише в одній чашці приготовленого гарбуза – 245% денної норми вітаміну А.

Каротиноїди, які є в гарбузі, можуть діяти як природний сонцезахисний крем.

В одному горнятку  приготовленого гарбуза (245 г) є:

  • 49 калорій
  • 0,2 г жирів
  • 2 г білків
  • 12 г вуглеводів
  • 3 г харчових волокон
  • 245% денної норми вітаміну А
  • 19% денної норми вітаміну С
  • 16% денної норми калію
  • 11% денної норми міді
  • 11% денної норми марганцю
  • 11% денної норми вітаміну В2
  • 10% денної норми вітаміну Е
  • 8% денної норми заліза

А тепер власне рецепти:

Пюре з гарбуза і яблук на десерт

Рецепт просто гарбузового пюре з яблуками, яке можна приготувати для десерту. Цю ж страву можна використовуватися, як поливка до оладок, млинців, запіканок.

Інгредієнти:

  • 200 г яблук;
  • 300 г гарбуза;
  • цукор, ваніль;
  • щіпка цедри.

Приготування:

  1. Очищену від шкірки, промиту м’якоть гарбуза потрібно порізати кубиками, скласти в каструлю, додати 0,5 склянки води і варити під кришкою хвилин десять.
  2. Яблука очистіть, наріжте, додайте до гарбуза. Насипте трохи подрібненої цедри.
  3. Закрийте каструлю кришкою, готуйте на маленькому вогні до м’якості яблук і гарбуза.
  4. В кінці додайте цукор. Якщо готуєте, як поливку, робіть солодше. Приправте ваніллю.
  5. Зніміть з вогню, проблендеруйте  або розімніть залишки шматочків товкачем, чи можна остудити масу і протерти через сито.

Пюре з гарбуза і яблук на зиму

Варіант корисної і сонячної заготовки, яка чудово зберігається  до весни. Таке пюре з яблук і гарбуза можна давати навіть маленьким дітям від 1 року, якщо немає алергічної реакції на цукор.

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбуза;
  • 3 яблука;
  • 500 г цукру.

Приготування:

  1. Наріжте шматочками гарбуз і яблука, пропустіть через м’ясорубку. Можна подрібнити блендером або комбайном.
  2. Отриману масу приправити цукром, поставте на плиту.
  3. Доведіть до кипіння, зніміть пінку.
  4. Варіть пюре до густоти. Маса не повинна активно кипіти. Регулярно помішуйте, щоб  не пригоріло.
  5. Гаряче пюре розкладіть в банки і закрутіть.

Пюре з гарбуза і яблук на зиму з апельсинами

Інгредієнти:

  • 1500 г гарбуза;
  • 1500 г яблук;
  • 1100 г цукру;
  • 2 апельсина;
  • 200 мл води;
  • 0,5 ч. л. кориці;

Приготування:

  1. Гарбуз порізати кубиками, скласти у каструлю, додати воду і протушкувати 10 хв.
  2. Зніміть цедру з одного апельсина, подрібнювати не потрібно, теж додайте в каструлю, нехай провариться разом з гарбузом.
  3. Наріжте яблука ( шкірку знімати не потрібно) довільними шматками, додайте до маси.
  4. Тушкуйте усе разом 15 хвилин. 
  5.  Остудіть варені інгредієнти, протріть через сито.
  6. Змішайте перетерте пюре з  апельсиновим соком, додайте цукор і корицю, знову поставте на плиту.
  7. Варіть масу близько десяти хвилин на маленькому вогні. Спробуйте на смак. Якщо потрібно можна додати лимонної кислоти,
  8. Розкладіть пюре в баночки і закрийте.

Хай смакує!

ІА "Вголос": НОВИНИ