Пампухи є традиційною солодкою стравою святвечірнього столу. У народі кажуть, що кращими вони вдадуться — тим щасливішими у новому році будуть господарі і вся їх родина.

Віддавна на Святвечір готували пісні страви, відповідно і випічка була пісною. А вже на саме Різдво смажили здобні пампухи, якими частували колядників. Тепер же у Надвечір'я Різдва Христового, пончики є обов’язковим атрибутом святкового столу. 

Щоб зробити тісто на пампухи здобним, до нього додають масло, яєчні жовтки, цедру лимона і апельсина, ваніль та коньяк.

Начинка святкових пампушків найрізноманітніша: мак, вишні, сливи, шоколад, запарені у вершках горіхи. На Галичині до різдвяної випічки обов’язково  додають варення з “рожі”(різновид чайної троянди)

«Вголос» підготував для вас кілька класичних рецептів пампухів.

Пампушки звичайні

Інгрідієнти: 0,5 л молока, 50 г дріжджів, 160 г розтопленого масла, 3 ст. л. олії, 10 ст. л. цукру, 6 жовтків, 2 ст. л. горілки, приблизно 1 кг борошна.

Спосіб приготування: розчинити дріжджі у теплому молоці, додати розтоплене масло, олію, горілку, розтерті жовтки з цукром і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відставало від руки, і поставити в тепле місце на 40 хв.

Коли тісто добре підійде, сформувати пампухи – відщипнути шматочок тіста, розплескати на руці, покласти начинку і затягнути всі кінці пальцями, зробивши кульку. Покласти на дошку, посипану борошном, швом до низу і дати підійти 15-20 хв. Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу.

В олію для смаження пампухів додати 3 ст. л. горілки і розігріти на середньому вогні. Щоб дізнатися чи олія вже достатньо нагрілася, варто покласти шматочок тіста, якщо він спливає і починає смажитися, то температура олії нормальна, а якщо він опускається на дно, то олія ще захолодна. 

Пампухи треба смажити на середньому вогні, щоб всередині вони не були сирі. Також не бажано класти багато пампухів на один раз.

Готові пампухи присипати цукровою пудрою.

Пампушки з апельсиновою цедрою

 Інгредієнти: 1 кг борошна, 10 жовтків, 20мпушки з апельсиновою цедрою0 г цукру, 200 г вершкового масла або маргарину, 120 г дріжджів, ½ склянки молока, ½ ч. ложки солі, цедра з 1 апельсина.

Приготування: Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру і поставити в тепле місце. Коли почнуть бродити, влити їх у розтерте з цукром і жовтками масло, додати сіль, апельсинову цедру, всипати борошно і замісити. Тісто накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло, а як збільшиться в об’ємі вдвічі, перемісити. Дати тісту ще раз підійти, а тоді виробляти пампушки і смажити.

Пампушки з помадкою

Інгредієнти для тіста: 750 г борошна, 7 жовтків, 100 г вершкового масла, 1,5 склянки молока, 150 г цукру, 100 г дріжджів, цедра з половини лимона, 0,5 чайної ложки солі, 200 г вишневого або трояндового варення для начинки.

Інгредієнти для помадки: 400 г цукру, 0,5 лимона, кілька крапель ромової есенції, 0,5 склянки води, апельсинова цедра для оздоблення.

Спосіб приготування: дріжджі з ложкою цукру і борошна розведіть у теплому молоці і поставте в тепле місце для бродіння. Масло розітріть з цукром, додаючи по жовтку. Влийте розчину, всипте просіяне борошно , вкиньте лимонну цедру, сіль і замісіть пухке тісто. Накрийте його рушником і поставте в тепле місце.

Коли тісто вдвічі збільшиться в об’ємі, перемісіть його і дайте ще раз підійти. Тоді частину тіста викладіть на посипану борошном дошку і викачайте корж завтовшки 1 см. До половини коржа склянкою позначте кола. В центрі кожного кола покладіть варення без сиропу, накрийте другою половиною коржа і склянкою виріжте пампушки. Складіть їх на посипану борошном дошку і накрийте. Так само зробіть пампушки з решти тіста і всі разом поставте у тепле місце, щоб підійшли.

У глибокій сковороді розтопіть жир. Кладіть пампушки верхом донизу,  посуд зразу ж накрийте покришкою. Після того, як низ пампушок зарум’яниться, обережно переверніть їх виделкою і більше не накривайте.

Після випічки полийте помадкою.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ