Зовсім скоро Різдво та Святвечір, до яких українці завжди готуються з особливим натхненням. Здавна існує традиційна святкова випічка. Окрім пампухів на Галичині на Різдво пекли та й печуть завиванці з маком чи повидлом та медівники. Ми пропонуємо вам приготувати ароматний пляцок «Королівський» з маково-горіхово-повидловою начинкою на дріжджовому тісті. Цей пиріг у розрізі нагадує багатошаровий торт, проте випікається він одним коржем.
Пляцок «Королівський»
Інгредієнти:
- 8 жовтків,
- 4 ст. ложки цукру,
- 6 ст. ложок сметани,
- 50 г. дріжджів,
- 500 г. борошна,
- 250 г. маргарину.
Для начинки:
- 8 білків,
- 200 г. цукру,
- 200 г. горіхів,
- 200 г. маку.
- 0,5 л баночка повидла
Спосіб приготування:
- До сметани додати цукор, подрібнені дріжджі і все добре перемішати. Додати маргарин кімнатної температури, жовтки і все збити міксером.
- Додаючи поступово просіяне борошно, замісити м’яке тісто і поставити в тепле місце на 1 год.
- Для начинки необхідно спочатку добре промити мак. Потім макове насіння заливаємо водою і ставимо варитися до повного випаровування води. Після цього мак слід перетерти блендером.
- Горіхи також можна подрібнити блендером або перемолоти на м’ясорубці.
- Білки разом із цукром збити міксером до утворення стійких піків. Поділити білки на дві частини. Одну частину змішати з горіхами, іншу — з маком.
- Тісто злегка місимо та розділяємо на дві нерівні частини. Більшу частину розділяємо ще на 3 рівні частини.
- Першу частину тіста тозкачуємо та викладаємо на деко 26х26 см, сформувуємо боки пляцка висотою 2.5-3 см.
- На перше розкачане тісто викладаємо кожну начинку, чергууючи їх. Смуга з горіхової начинки, варення, потім смужка макової начинки.
- На другу частину тіста знову викладаємо начинки смугами. Тільки тепер починаємо з макової начинки.
- На третю частину тіста начинки викладаємо, починаючи з варення.
- Четверту частину тіста викладаємо на начинки. Та залишаємо в теплі на 2 години.
- Поставити запікатися у нагріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин — до готовності. Зверху посипати пудрою.
Готуйте також:
Традиційні галицькі рецепти: різдвяні пампухи
Голодна, багата і щедра кутя: коли і як готувати
ІА "Вголос": НОВИНИ