Зовсім скоро Різдво та Святвечір, до яких українці завжди готуються з особливим натхненням. Здавна існує традиційна святкова випічка. Окрім пампухів на Галичині на Різдво пекли та й печуть завиванці з маком чи повидлом та медівники. Ми пропонуємо вам приготувати ароматний пляцок «Королівський» з маково-горіхово-повидловою начинкою на дріжджовому тісті. Цей пиріг у розрізі нагадує багатошаровий торт, проте випікається він одним коржем.

Пляцок «Королівський»

Інгредієнти:

  • 8 жовтків,
  • 4 ст. ложки цукру,
  • 6 ст. ложок сметани,
  • 50 г. дріжджів,
  • 500 г. борошна,
  • 250 г. маргарину.

Для начинки:

  • 8 білків,
  • 200 г. цукру,
  • 200 г. горіхів,
  • 200 г. маку.
  • 0,5 л баночка повидла

Спосіб приготування:

  1. До сметани додати цукор, подрібнені дріжджі і все добре перемішати. Додати маргарин кімнатної температури, жовтки і все збити міксером.
  2. Додаючи поступово просіяне борошно, замісити м’яке тісто і поставити в тепле місце на 1 год.
  3. Для начинки необхідно спочатку добре промити мак. Потім макове насіння заливаємо  водою і ставимо варитися до повного випаровування води. Після цього мак слід перетерти блендером.
  4. Горіхи також можна подрібнити блендером або перемолоти на м’ясорубці.
  5. Білки разом із цукром збити міксером до утворення стійких піків. Поділити білки на дві частини. Одну частину змішати з горіхами, іншу — з маком.
  6. Тісто злегка місимо та розділяємо на дві нерівні частини. Більшу частину розділяємо ще на 3 рівні частини.
  7. Першу частину тіста тозкачуємо та викладаємо на деко 26х26 см, сформувуємо боки пляцка висотою 2.5-3 см.
  8. На перше розкачане тісто викладаємо кожну начинку, чергууючи їх. Смуга з горіхової начинки, варення, потім смужка макової начинки.
  9. На другу частину тіста знову викладаємо начинки смугами. Тільки тепер починаємо з макової начинки.
  10. На третю частину тіста начинки викладаємо, починаючи з варення.
  11. Четверту частину тіста викладаємо на начинки. Та залишаємо в теплі на 2 години.
  12. Поставити запікатися у нагріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин — до готовності. Зверху посипати пудрою.

Готуйте також:

Традиційні галицькі рецепти: різдвяні пампухи

Голодна, багата і щедра кутя: коли і як готувати

ІА "Вголос": НОВИНИ