За українськими традиціями кутю готують під час різдвяних свят тричі. При чому кожного разу рецепт обрядової страви різний.

Напередодні Різдва, 6 січня готують «багату» кутю,  в переддень Нового Старого року, 13 січня –«щедру» кутю, а напередодні Водохреща, на другий Святвечір, 18 січня, на стіл подають «голодну» кутю.

У чому різниця?

Багата кутя має бути пісною, тобто в кашу не можна додавати масло. Голодну кутю зазвичай готують лише з зерна та меду, а в щедру – потрібно додавати всього побільше і можна класти вершкове масло.

Річ у тім, що на різдвяний і водохресний Святвечори діють заборони: 6 січня - останній день Різдвяного посту, а 18 січня - одноденний пост.

Магія страви

В наших пращурів існувало чимало різних рецептів куті, які змінювалися в залежності від регіону України. Але одне залишалося незмінним — особливе таїнство приготування та магія страви.

Господині починали варити кутю ще до сходу сонця. Спочатку варилися зерна (традиційно брали пшеницю, хоча сьогодні часто можна зустріти рецепти, як варити кутю з перловки або рису). Обов’язково для цієї справи одягали чисте святкове вбрання.  Існувало повір’я, якщо встигнути витягнути кутю з печі з першими промінчиками сонця, то в родині цілий рік пануватиме щастя.

В кожному регіоні України існували свої традиції того, як варити кутю. Рецепти також були різними. Але практично всюди за основу брали цільні зерна пшениці, які вважалися символом поновлення, переродження, нового життя. Обов’язковими інгредієнтами в куті також були мед та мак. Мак символізував мучеництво Христа, яке він пережив перед своєю смертю, а мед — символ божої благодаті, чистоти.

Як готувати кутю

Спочатку потрібно відварити пшеницю. А коли вона охолоне, додати інші інгредієнти.

Мак треба прокип’ятити, потім – перемолоти в блендері. Можна скористатися і готовою маковою масою, яка продається в крамницях.

Змішайте горіхи, мак і мед.

Щоб кутя не була надто твердою, мед із горіхами і маком варто додати перед тим, як ви будете ставити страву на святковий стіл.

Багата кутя

  • Склянка пшениці
  • 2 склянки води
  • 0,5 склянки маку
  • 100 г родзинок
  • 0,5 склянки волоських горіхів
  • 6 столових ложок узвару
  • Сіль, цукор та мед - до смаку

Щедра кутя

  • 400 г пшениці
  • 200 г маку
  • 100 г горіхів
  • 100 г сухофруктів
  • 100 г меду
  • 2-3 столові ложки вершкового масла
  • Цукор - до смаку
  • Можна додати 1 столову ложку коньяку

Голодна кутя

  • Склянка пшениці
  • 3 склянки води
  • 1 столова ложка соняшникової олії
  • Сіль
  • 2 ложки меду

Готуйте також з «Вголосом»:

Традиційні галицькі рецепти: різдвяні пампухи

ІА "Вголос": НОВИНИ