Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, яке завжди припадає на 4 грудня, належить до дванадцяти найголовніших свят церковного року. Оскільки триває Різдвяний піст, цього дня можна споживати пісні продукти, а також дозволяються страви з риби. Ми пропонуємо приготувати до святкового столу салат з буряка, оселедця і авокадо, гуляш з печериць. а також рибу, запечену з помідорами і сиром.

Гуляш з печериць

Під час посту можна приготувати страви не менш смачні і корисні, ніж зазвичай.Печериці поповнять ваш пісний раціон білком і наситять надовго. А прованські трави додадуть страві цікавий смак і аромат

Інгредієнти:

  • Печериці 350 г
  • Болгарський перець - 1 або 2 шт.
  • Мука 1 ст.л.
  • Томатна паста 2 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Часник 3 зубчики
  • Суміш прованських трав (або на вибір: сушений базилік, чебрець, орегано і т.д.)
  • Сіль і перець
  • Вода 1,5 скл

 

Приготування:

  1. Печериці промити й нарізати навпіл або на 4 частини.
  2. Цибулю і часник почистити і порізати: цибулю кільцями, часник дрібно.
  3. Перець миємо, виймаємо насіння і нарізаємо великими кубиками.
  4. На розігрітій олії обсмажити цибулю і часник кілька хвилин.
  5. Додати болгарський перець і смажити разом з цибулею і часником хвилин 5.
  6. Сюди ж викласти печериці. Трохи обсмажити з овочами, після чого посолити, поперчити і додати трави.
  7. Додати томатну пасту, перемішати і всипати борошно.
  8. Долити 1,5 скл. води, протушкувати ще 3 хвилини і вимкнути.

За бажанням можна додати  зелень.

Риба з помідорами, зеленню і сиром

Риба – не лише смачний, але і дуже корисний продукт, що містить багато необхідних організму речовин, цілий комплекс вітамінів та Омега-кислоти. У період посту страви з риби цілком замінять м'ясні.

Інгредієнти:

  • філе морської чи прісноводної риби (у мене пангасіус) - 700 г
  • помідори - 400 г
  • ріпчаста цибуля - 150 г
  • петрушка - півпучка
  • сметана (20%) - 200 г
  • пшеничне борошно - 1 ч.л. (з гіркою)
  • напівтвердий сир - 100 г
  • соняшникова рафінована олія - 1 ст.л. (при потребі)
  • сіль - за смаком

Якщо філе заморожене, – його слід повністю розморозити і обсушити паперовим рушником. Філе розрізати на довільні шматки і викласти одним шаром у форму для запікання. Зверху рівномірно розподілити вичавлений часник і щедро посолити. Якщо використовується нежирна риба,  її можна полити олією

  1. Цибулю дрібно порізати кубиками.
  2. Зелень петрушки подрібнити ножем.
  3. Помідори нарізати кружальцями товщиною 7-10 мм.
  4. Викладаємо цибулю, 3/4 петрушки та помідори на рибу.
  5. Помістити у заздалегідь розігріту до 240 °С духовку на 20 хв.
  6. Решту петрушки і борошно додаємо до сметани, солимо.
  7. Рибу вийняти з духовки, зверху рівномірно  змастити сметаною і посипаємо тертим сиром.
  8. Форму з рибою знову помістити в духовку ще на 15 хв.

Страва готова!

 Салат з буряка, оселедця і авокадо

Інгредієнти:

200 г слабосоленого оселедця;

1 цибулина;

1 невеликий варений буряк;

1 авокадо;

1 помідор;

1 варене яйце;

1 пучок кропу;

пісний майонез;

1 ст. л. соку лимона;

перець мелений за смаком.

Приготування:

  1. Кубиками нарізати все, крім буряків і яєць – їх потерти на великій тертці. Викладати салат шарами: буряк, оселедець, майонез, авокадо, цибулю, помідор, яйця, оселедець, буряк, зелень. Дати салату просочитися перед подаванням.
  2. Можна оформити цей салат по-іншому: нарізати всі продукти тонкими пластинками, скласти шарами, змащуючи невеликою кількістю майонезу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ