Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, яке завжди припадає на 4 грудня, належить до дванадцяти найголовніших свят церковного року. Оскільки триває Різдвяний піст, цього дня можна споживати пісні продукти, а також дозволяються страви з риби. Ми пропонуємо приготувати до святкового столу салат з буряка, оселедця і авокадо, гуляш з печериць. а також рибу, запечену з помідорами і сиром.
Гуляш з печериць
Під час посту можна приготувати страви не менш смачні і корисні, ніж зазвичай.Печериці поповнять ваш пісний раціон білком і наситять надовго. А прованські трави додадуть страві цікавий смак і аромат
Інгредієнти:
- Печериці 350 г
- Болгарський перець - 1 або 2 шт.
- Мука 1 ст.л.
- Томатна паста 2 ст.л.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часник 3 зубчики
- Суміш прованських трав (або на вибір: сушений базилік, чебрець, орегано і т.д.)
- Сіль і перець
- Вода 1,5 скл
Приготування:
- Печериці промити й нарізати навпіл або на 4 частини.
- Цибулю і часник почистити і порізати: цибулю кільцями, часник дрібно.
- Перець миємо, виймаємо насіння і нарізаємо великими кубиками.
- На розігрітій олії обсмажити цибулю і часник кілька хвилин.
- Додати болгарський перець і смажити разом з цибулею і часником хвилин 5.
- Сюди ж викласти печериці. Трохи обсмажити з овочами, після чого посолити, поперчити і додати трави.
- Додати томатну пасту, перемішати і всипати борошно.
- Долити 1,5 скл. води, протушкувати ще 3 хвилини і вимкнути.
За бажанням можна додати зелень.
Риба з помідорами, зеленню і сиром
Риба – не лише смачний, але і дуже корисний продукт, що містить багато необхідних організму речовин, цілий комплекс вітамінів та Омега-кислоти. У період посту страви з риби цілком замінять м'ясні.
Інгредієнти:
- філе морської чи прісноводної риби (у мене пангасіус) - 700 г
- помідори - 400 г
- ріпчаста цибуля - 150 г
- петрушка - півпучка
- сметана (20%) - 200 г
- пшеничне борошно - 1 ч.л. (з гіркою)
- напівтвердий сир - 100 г
- соняшникова рафінована олія - 1 ст.л. (при потребі)
- сіль - за смаком
Якщо філе заморожене, – його слід повністю розморозити і обсушити паперовим рушником. Філе розрізати на довільні шматки і викласти одним шаром у форму для запікання. Зверху рівномірно розподілити вичавлений часник і щедро посолити. Якщо використовується нежирна риба, її можна полити олією
- Цибулю дрібно порізати кубиками.
- Зелень петрушки подрібнити ножем.
- Помідори нарізати кружальцями товщиною 7-10 мм.
- Викладаємо цибулю, 3/4 петрушки та помідори на рибу.
- Помістити у заздалегідь розігріту до 240 °С духовку на 20 хв.
- Решту петрушки і борошно додаємо до сметани, солимо.
- Рибу вийняти з духовки, зверху рівномірно змастити сметаною і посипаємо тертим сиром.
- Форму з рибою знову помістити в духовку ще на 15 хв.
Страва готова!
Салат з буряка, оселедця і авокадо
Інгредієнти:
200 г слабосоленого оселедця;
1 цибулина;
1 невеликий варений буряк;
1 авокадо;
1 помідор;
1 варене яйце;
1 пучок кропу;
пісний майонез;
1 ст. л. соку лимона;
перець мелений за смаком.
Приготування:
- Кубиками нарізати все, крім буряків і яєць – їх потерти на великій тертці. Викладати салат шарами: буряк, оселедець, майонез, авокадо, цибулю, помідор, яйця, оселедець, буряк, зелень. Дати салату просочитися перед подаванням.
- Можна оформити цей салат по-іншому: нарізати всі продукти тонкими пластинками, скласти шарами, змащуючи невеликою кількістю майонезу.
ІА "Вголос": НОВИНИ