У День Святого Миколая (19 грудня) серед подарунків обов’язково мають бути солодощі. Як правило, це цукерки. Але до святкового столу доречними будуть традиційні галицькі пляцки. «Вголос» пропонує рецепти випічки давньої та сучасної кухні.

Пляцок «Королівський»

Для тих. хто не полюбляє випічки з кремом пропонуємо приготувати стародавній ароматний пляцок «Королівський» з маково-горіховою начинкою на дріжджовому тісті. Ця здоба  у розрізі нагадує багатошаровий торт, проте випікається одним коржем.

Інгредієнти для тіста:

  • 8 жовтків,
  • 4 ст. ложки цукру,
  • 6 ст. ложок сметани,
  • 50 гдріжджів,
  • 500 г борошна,
  • 250 г маргарину.

Для начинки:

  • 8 білків,
  • 200 г цукру,
  • 200 г горіхів,
  • 200 г маку.

Спосіб приготування:

  1. До сметани додати цукор, подрібнені дріжджі і добре перемішати. Додати маргарин кімнатної температури, жовтки і все збити міксером. Поступово всипати просіяне борошно, замісити м’яке тісто і поставити в тепле місце на 1 год.
  2. Для начинки мак добре промиваємо. Потім ставимо його варитися до повного випаровування води. Після цього перетираємо масу блендером. 
  3. Горіхи також можна подрібнити блендером або перемолоти на м’ясорубці.
  4. Білки разом із цукром збити міксером до утворення стійких піків. Поділити білки на дві частини. Одну частину змішати з горіхами, іншу — з маком.
  5. Тісто поділити на п’ять частин.
  6. Одну частину розкачуємо  у пласт, викладаємо у форму, застелену пергаментом і змащену олією. На тісто викладаємо половину горіхової начинки. 
  7. Другу частину тіста розкачуємо і поверх накладаємо горіхову начинку.
  8. Так викладати по черзі — тісто, начинка до кінця. Зверху має бути остання частина тіста. Залишити пляцок, щоб підійшов на 20 хвилин.
  9. Поставити запікатися у нагріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин — до готовності. Зверху помазати шоколадною помадкою і посипати подрібненими горіхами.
  10. Охолодити, вийняти з форми і смакувати.

Пляцок ” Варшавський яблучник”

Ще один рецепт пляцка без крему – “Варшавський яблучник”, з кокосовою і яблучною начинкою. 

Інгредієнти:

тісто:

  •  1 п маргарину, 
  • 0,5 скл. цукру, 
  • 6 жовтків, 2 білки, 
  • 0,25 скл. олії, 1,25 скл. борошна,
  • 1,5 ч. ложки розпушувача,
  •  2 ст. ложки манки, 
  • 1,5 ст. ложки какао.

 Начинка:

  • 4 білки, 
  • 0,5 скл. цукру, 
  • 150 г кокосової стружки, 
  • 1 ст. ложка крохмалю,
  • 1 кг яблук.

 Глазур: 

100 г шоколаду,

 2 ст. ложки молока. 

Або помадка: 5 ст. ложок молока, 5 ст. ложок цукру, 3 ст. ложки какао, 50 г масла.

Спосіб приготування:

М’який маргарин збити з цукром, додаючи  жовтки та олію.

Всипати  борошно, розпушувач, манку та замісити тісто.

 В кінці додати збиті  до стійкої піни білки, та обережно перемішати. 

Розділити тісто на 2 частини. До однієї додати какао, перемішати до однорідності. Викласти коричневе тісто у застелену пергаментом і змащену маслом форму.

Кокосова начинка:

4 білки збити в піну, додати цукор.

Всипати кокосову стружку та крохмаль, збити все міксером. Викласти кокосову начинку на коричневе тісто. Зверху викласти потерті яблука і на них – біле тісто. Випікати усе при температурі 190градусів  1 годину.

Пляцок дістати з форми, остудити.

Глазур: 100 г шоколаду і 2 ст.л. молока підігріти. Полити пляцок шоколадом, посипати кокосовою стружкою.

Шоколадна помадка. Цукор перемішати з какао до однорідності. Додати молоко і поставити на вогонь, довести до кипіння. Зняти , дати трохи охолонути, і додавши  вершкове масло збити міксером до однорідної маси. Пляцок полити шоколадною помадкою, посипати кокосовою стружкою.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ