«На шахтах ДП «Львіввугілля» склалася жахлива ситуація. Окрім заборгованості з виплати заробітної плати шахтарям, гостро стоїть питання закупівлі безпечного обладнання та індивідуальних засобів захисту для роботи. На жаль, держава фінансувала засоби безпеки шахтарів за залишковим принципом, практично майже зовсім не фінансувала. До прикладу, на кожній шахті має діяти система аерогазового контролю, як правило, це система українського виробництва КАГІ, що здійснює моніторинг концентрації газу, або новіша АСМОДУ, яка при перевищені не дозволяє утворити іскру, чим унеможливлює вибух газу. Натомість, десятки мільярдів гривень із бюджету Україна витрачає на окуповані території», ‒ зазначив Михайло Нискогуз.

Трагедія на шахті «Степова», за його словами, ‒ це страшна ціна, яку платять українці за ґендель на крові.

«Поки державні шахти на заході країні потерпають від хронічного недофінансування, влада «бариг» жирує, бо втридорога закуповує вугілля в олігархів на їхніх шахтах в ОРДЛО. Тим часом уряд фактично розписується у власній нездатності гарантувати національну безпеку України, коли устами прем'єра Гройсмана говорить, що ми «критично залежимо від поставок вугілля з тимчасово окупованих територій, і єдиною альтернативою буде розпочати поставки з держави-агресора». Як підсумок, наша економіка, наша енергетика повністю залежать від ворога.

Влада за три останні роки не зробили жодних реальних кроків, щоби звільнити нашу економіку від цієї залежності, навіть не спробувавши шукати справжню альтернативу, ‒ зазначив свободівець. ‒ Зважаючи на вищевикладене, для стабільної роботи вугільних підприємств ДП «Львіввугілля» вимагаємо передбачити кошти на модернізацію устаткування, засобів індивідуального захисту для шахтарів, та на екологічні проекти, пов'язані з ліквідацією наслідків закриття вугільних шахт ДП «Львіввугілля». Також вимагаємо від Кабінету Міністрів України негайно припинити фінансування окупованих територій».

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ