Президент США Дональд Трамп представив свій план міграційної реформи, частиною якої має стати скасування лотереї «Green Card», яка щороку дає змогу 50 тисячам жителів інших країн отримати посвідку на проживання в США.

Про це повідомляє «Reuters».

Замість неї Трамп пропонує ввести нову програму «Build America», де перевага надаватиметься спеціалістам із високою кваліфікацією і пропозицією про роботу в американських компаніях. «Шанси на затвердження реформи в Конгресі невеликі», – зазначають у ЗМІ.

«Зараз 66% легальних іммігрантів прибувають у США на підставі сімейних зв'язків, і тільки 12% – у зв'язку з працевлаштуванням або на підставі високої кваліфікації. Уся справа в офіційній позиції країни, через яку протягом десятиліть пріоритет віддавався саме сімейній імміграції в США», – зазначає «Reuters».

Трамп планує зберегти легальну імміграцію на рівні 1,1 млн осіб на рік, але збільшити залучення фахівців із високою кваліфікацією до 57%.

Нова віза «Build America», яку Трамп пропонує ввести замість «Green Card», буде видаватися за підсумками підрахунку балів. Бальна система буде враховувати знання, навички, матеріальне становище і результати тесту на знання англійської мови.

Візи видаватимуться трьом категоріям іммігрантів: працівникам «видатного таланту», фахівцям у найбільш затребуваних галузях і виключно здібним студентам. Значна перевага буде в тих претендентів, у яких уже є пропозиція про роботу від американської компанії.

«Усе це повинно дати змогу збільшити середній дохід нових іммігрантів до $ 126 000 на рік. У 2018 році середня річна заробітна плата легальних іммігрантів у США становила близько $ 43 000, розповів Трамп під час виступу», – пишуть журналісти.

Представляючи реформу, Трамп підкреслив, що значний внесок у нього зробили представники правоохоронних органів.

Згідно з даними Держдепартаменту США, кількість поданих на «Green Card» заявок перевищила 23 млн – це максимальний показник з 2012 року. Більше 430 тисяч заявок були подані від росіян, майже в три рази більше в порівнянні з тим же 2012 роком.

«Імовірність того, що реформа буде затверджена Конгресом в тому вигляді, в якому її нині пропонує Трамп, невелика, пише «The Wall Street Journal». Демократи, які контролюють палату представників, розкритикували «Build America Visa» ще до того, як план був представлений публічно», – пише «Associated Press».

Спроби Трампа обмежити потік іммігрантів у США не обмежуються будівництвом стіни на кордоні з Мексикою. Влітку 2018 року він заявив про намір заборонити давати громадянство народженим у країні дітям, але конкретних дій поки не вжив.

Додамо, що доходи Трампа впали порівняно з минулим роком.

ІА "Вголос": НОВИНИ