Температура в Україні упродовж останніх 30 років зростає вдвічі швидше, ніж загалом на планеті, влітку все частіше надходить повітря з субтропічних, а іноді – з тропічних широт.

Про це заявила завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології Українського науково-дослідного гідрометеоінституту Віра Балабух, передає Укрінформ.

"В цьому році в світі через кліматичні зміни вже відбулося багато природних катастроф: людство бачило, як на американське узбережжя виходили урагани 5-ї категорії. Потужні хвилі спеки накрили Європу, коли двічі температура у Франції сягала 46°. Подібних аномалій ніхто не очікував – це температура, типова для Сахари, а тут вона – в помірних широтах. Навіть у полярних широтах спостерігалася висока температура – 30° і вище. В кінці-кінців, по світу прокотилися потужні пожежі", – сказала Балабух.

За словами фахівця, збільшення тривалості теплого періоду в Україні спостерігається протягом останніх десятиліть, що помітно з середини 1990-х років. Підвищення температури призвело до зміни температури води, льодовикового і снігового покриву та інтенсивності опадів.

"Причиною стало істотне підвищення температури повітря, особливо в холодний період. Такі зміни в атмосфері обумовлюють значні зміни у всіх інших елементах кліматичної системи – гідросфері, кріосфері, літосфері і біосфері. Підвищення температури означає, що збільшується енергія, яка перерозподіляється між елементами кліматичної системи, в результаті чого, це призводить до різних змін у самій системі і її складових", – пояснила Балабух.

Метеоролог зазначила, що наразі в Україні переважає антициклональна погода, за якої за відсутності хмар і незначної швидкості вітру повітря сильно прогрівається. Як наслідок, збільшується кількість днів зі спекою і максимальна тривалість жаркого періоду.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ