За даними грудневого дослідження, у чоловіків майже втричі більше шансів зазнати важчого перебігу COVID-19, ніж у жінок, і в 1,4 рази більше шансів померти від цієї хвороби. Але жінкам важче одужати після зараження.

Про це пише Insider з посиланням на дані Пульмонологічного реабілітаційного центру в Нью-Йорку.

Французькі дослідники виявили, що у Парижі жінок вчетверо частіше вражає «тривалий ковід», ніж чоловіків. Отримані дані дозволяють припустити, що більшість цих випадків, які визначаються як люди з симптомами, що тривають більше восьми тижнів, – це жінки віком близько 40 років без попередніх медичних захворювань.

Дослідження провів Ноа Грінспен, фізіотерапевт, який керує Пульмонологічним реабілітаційним центром у Нью-Йорку. Він створив сайт, щоб допомогти таким хворим боротися зі своїми симптомами. За його підрахунками, близько 85% тих, хто записався – жінки.

Виявилося що жінки вразливіші до поствірусного синдрому після діагностики COVID-19. Дослідження показало, що багато хто боровся із затяжною втомою, болем у грудях, лихоманкою, головними болями, діареєю та задишкою.

Ймовірно, що жінки виявляють сильнішу реакцію Т-клітин на вірус, ніж чоловіки, що допомагає їх імунній системі ідентифікувати та знищити його. Це може врятувати їм життя, але це двосічний меч, оскільки надмірно надійна Т-клітинна реакція може змусити імунну систему атакувати себе. У цьому випадку наслідки інфекції можуть призвести до аутоімунного захворювання.

За спостереженнями, чоловіки одужують швидше, проте жінки помирають із кращими показниками, ніж чоловіки, але борються із симптомами довше. Жінки в середньому живуть довше, ніж чоловіки, що може бути пов’язано з біологічними характеристиками, такими як сильніша імунна відповідь, але в них частіше розвиваються аутоімунні захворювання, такі як вовчак, Крона або ревматоїдний артрит.

Деякі дослідники вважають, що причини цієї різниці генетичні: Х-хромосоми містять більше генів, пов'язаних з імунітетом, ніж Y-хромосома. Х-хромосоми також містять більше генів загалом, створюючи більше можливостей для мутацій, які можуть призвести до аутоімунного захворювання. Крім того, дослідження показали, що жінки мають ген під назвою VGLL3, який може спонукати імунну систему атакувати себе.

Статеві гормони теж можуть зіграти свою роль. Естроген допомагає регулювати імунну відповідь, тому, коли рівень естрогену низький, жіноча імунна система може занадто агресивно реагувати на коронавірус. Це пояснює, чому 77% жінки з «тривалим ковідом» під час опитування у Великобританії заявили, що їх симптоми погіршувались до або під час періодів, коли рівень гормонів був найнижчим.

«Ми бачимо, що у багатьох жінок під час їх менструального циклу або перед їх менструальними циклами, безумовно, посилюються симптоми, але який саме цей механізм, невідомо», – сказав Грінспен.

Більшість пацієнтів із синдромом хронічної втоми - теж жінки.

Також «тривалий ковід» часто проявляється, як синдром хронічної втоми (CFS). Люди з CFS часто відчувають слабкість або туман після занадто великих фізичних навантажень, і симптоми не покращуються після сну або відпочинку.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ