Заступник міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак прокоментувала трагедію, яка напередодні сталася у Жовкві на Львівщині. Там через перебої з електропостачанням померли двоє людей, підключених до апаратів ШВЛ.

Про це Микичак говорила у прямому ефірі «Народного толк-шоу».

«Проблема енергозабезпечення - це системна багатолітня проблема наших лікарень. І я бачу найбільшу біду у тому, що на голову тої чи іншої лікарні покладено відповідальність не тільки за організацію медичних процесів, але зокрема і за енергозабезпечення. Ми з вами прекрасно знаємо, скільки перебоїв світла буває в областях і зокрема в нас на Львівщині. За моєї пам'яті не раз відбувалася зупинка операційних і автоматичне переключення в різноманітних лікарнях, починаючи від обласної клінічної лікарні», - зазначила Ірина Микичак.

Чиновниця зазначила, що для ефективного функціонування системи енергозабезпечення у медичних закладах її потрібно передати на аутсорс за європейським прикладом:

«У цивілізованому світі енергозабезпечення - це аутсорс. Тобто є компанія, яка повністю забезпечує цю функцію. А сьогодні в лікарнях є один ледве живий, навіть не назву його енергетиком — працівник, який обслуговує систему енергозабезпечення. Тим часом йде величезне навантаження на всю систему енергопроводки, а вона інколи, особливо у старих будинках, як у тій же Жовкві, взагалі в критичному стані. Тому я би просила власників — а це є районна рада, обласна рада — провести системне вивчення ситуації і відпрацювати з енергетиками».

«Зараз, у час ковіду, кожна громада має сконцентрувати зусилля саме на лікарнях. Бо саме там пульс і серце нашої держави», - додала Ірина Микичак.

Пряму трансляцію шоу дивіться тут:

Нагадаємо:

  • У п'ятницю, 27 листопада, у Жовкві в лікарні двоє пацієнтів, що були під'єднані до ШВЛ загинули.
  • У закладі зникла електрика та апарати не працювали близько години. Генератори в той момент не спрацювали.
  • Загиблим було по 61 та 66 років. Поліція відкрила кримінальне провадження.
 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ