Філософ, публіцист і політолог Ігор Лосєв розповів, чому держави, які декларують лібералізм, провадять «праву» політику.

Про це він розказав у коментарі «Вголосу».

«Часто-густо, навіть тавруючи правих, західні демократії реально втілюють праві програми. Наприклад, особливо зараз, під час пандемії коронавірусу, замість звичної глобалістики ми бачимо тенденцію закриватися в «національних квартирах». Також є тенденція національних пріоритетів, економічного націоналізму і таке інше. Це все відбувається тому, що така реальність. Можна скільки завгодно проклинати націоналістів, але факт полягає в тому, що без націоналізму та націоналістичної ідеології будь-яка нація приречена на загибель. Бо якщо відмовитись від націоналістичних цінностей, то нації не буде на чому триматись, вона почне розсипатись, поступово втратить свої основи і в результаті перетвориться на якусь нежиттєздатну спільноту. Ми це можемо спостерігати сьогодні у західній Європі, коли європейці не здатні дати відсіч активним діям переселенців. До речі, тут важливо розібратись із термінами: це не біженці та не мігранти, це саме переселенці. Перші тікають від загрози своєму життю і згідні на будь-які умови країни, в яку вони переїхали. Мігранти ж намагаються пристосуватись до країни, в яку прибули. А от переселенці намагаються нав’язати місцевому населенню свої порядки, стандарти і правила», - пояснив Ігор Лосєв.

«Тому сьогодні ми бачимо, що європейці, а віднедавна і США, не здатні дати відсіч цим нахабним вимогам і претензіям. У Штатах білі люди оголошуються спільнотою другого сорту, які завжди винні тільки тому, що вони білі. Фактично, це нова іпостась нацизму. Ми вже пережили ісламський варіант нацизму з його терактами, коли вважали неповноцінними всіх істот, які не сповідують іслам. Тепер ми бачимо такий собі «чорнорасовий» нацизм, коли білі оголошуються неповноцінними істотами, які завжди винні через власний колір шкіри. Це ідентично до поглядів Гітлера», - додав експерт.

«Це все закінчиться дуже погано для західних суспільств, бо якщо народ не може себе захистити, то він приречений», - підсумував він.

Більш детальну інформацію можна переглянути у статті “Тріумф «лівих» та цькування «правих»: шизофренія ліберальної демократії“.

ІА "Вголос": НОВИНИ