«СБУ має бути реформованою повністю тому, що це єдина структура, яка не зазнавала жодних змін ще з часів Радянського Союзу. У нашій спецслужбі збережена навіть документація ще з часів Союзу. Це фактично «перевзутий» КДБ, метою якого було закріплення колоніального статусу України, панування імперії та протидія буржуазному націоналізму. Національна спецслужба повинна мати національний зміст. Якщо ви зайдете у приміщення СБУ, то ви побачите там портрети НКВДистів, тому необхідно міняти «мізки» цієї структури.

Друге, що треба зробити, – це позбавити цю структуру невластивих для неї функцій. В умовах війни проти Росії СБУ має виконувати дві ключові функції: протидія тероризму і контррозвідка. На жаль, наша спецслужба за кількістю кадрів є найбільшою у Європі і найменшою за кількістю людей, які займаються головною функцією – контррозвідкою. Нам необхідно позбавити СБУ зайвих функцій, особливо економічних, бо ця служба перетворилася у рекет, який відбирає бізнес. Спецслужба має право зайнятись бізнесом лише у разі, якщо бізнес фінансує терористів. І все одно це має робитись разом із структурами, які знають, як працювати і перевіряти підприємницьку діяльність», - розповів Юрій Сиротюк.

«Також у нас збереглась відверто ідіотська практика СРСР, коли за всіма державними структурами був закріплений «чоловік у сірому». У нас є дуже багато працівників СБУ, делегованих до інших органів державної влади для здійснення контролю за ними. Це переобтяжує спецслужбу і вона робиться громіздкою та розмитою.

Нам необхідно серйозно посилити контррозвідувальну функцію. Почати треба із очищення СБУ від кадрів, які працювали у КДБ, вони повинні піти на відпочинок. Решта має пройти люстрацію, переатестацію і перевірку на детекторі брехні.

Також необхідно зробити річ, яку зробила Росія в умовах війни, а ми – ні: припинити співпрацю із кадрами, які мають родичів першої чи другої лінії у державних структурах Росії. У нас, на жаль, нерідко трапляються випадки, коли наш генерал СБУ має родичів у Держдумі чи ще десь.

Це ті речі, які треба робити швидко і негайно, інакше жодних змін у цій структурі не відбудеться, і вона так і залишиться прямим нащадком КДБ. Наразі СБУ дуже повільно стає патріотичним органом.

А можливо, варто вчинити більш радикально і розпустити СБУ взагалі. Тоді можна було б створити абсолютно нову структуру, яка в умовах війни займалася б виключно контррозвідкою і антитерористичним захистом. Туди можна взяти ветеранів війни, які розуміють специфіку цієї діяльності», - додав експерт.

Читайте також: Чи ризикне Зеленський реформувати СБУ?

 

ІА "Вголос": НОВИНИ