Це ще питання, хто неканонічний: ті, хто має єдність зі Вселенським патріархатом, тобто Православна церква України, чи ті, хто порвав стосунки з Константинополем, тобто Російська церква.

Про це в ефірі «Прямого» заявив представник митрополита Епіфанія отець Іван Сидор, коментуючи тиск митрополита РПЦ в Україні у Житомирській області на парафії, які приєдналися до Православної церкви України.

«Це, мабуть, єдиний випадок, який я чув. Треба сказати, хто ще має каятись. Тому що Томос і автокефалія якраз Православної церкви України. І ми не поривали ні з ким стосунки. Якраз Російська православна церква в Україні або, як раніше її називали УПЦ МП», - сказав отець Іван Сидор.

За його словами, УПЦ МП разом з російською церквою розірвали євхаристійне єднання зі вселенським православ’ям.

«І тому зараз питання – хто тут неканонічний: ті, хто зараз мають єдність зі Вселенським патріархатом, тобто Православна церква України з її митрополитом, предстоятелем Епіфанієм, чи ті, які порвали стосунки з Константинополем? Це і Російська церква, і УПЦ або Російська церква в Україні. Тому ми повинні ще добре подумати, хто має каятись», - додав отець Іван Сидор.

Як писав «Вголос», на Житомирщині митрополит Московського патріархату Овруцький і Коростенський Віссаріон здійснює тиск на священиків, які прийняли рішення про перехід до Православної церкви України.

Раніше московські попи на Вінниччині привезли парафіян-“тітушок” та зірвали голосування за перехід до ПЦУ.

Також попри погрози церковна громада села Карапчева Вижницького району Чернівецької підтримала перехід з підпорядкування колишньої Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

ІА "Вголос": НОВИНИ