Політолог Петро Олещук розповів, чого можна очікувати від законопроєкту про децентралізацію.

Про це він розказав у коментарі «Вголосу».

«Якщо ми неупереджено подивимось на цей законопроєкт, то побачимо, що він приблизно на 90% списаний із відповідного законопроєкту, який вносив Петро Порошенко. За нього, до речі, проголосували, але далі справа не пішла, бо у ньому був прописаний особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей. Тоді з боку Порошенка це була така собі спроба показати виконання Мінських домовленостей і «запхати» цей особливий статус ОРДЛО в Конституцію України під виглядом доповнення до децентралізації. При цьому на той момент саму децентралізацію ніхто особливо не відкидав.

Законопроєкт, який внесли нещодавно, я повторюсь, на 90% ідентичний попередньому. Найбільша його відмінність полягає в тому, що у ньому відсутні згадки про Крим і Донбас, але передбачено, що статус регіонів України буде визначатись не Конституцією, а законами. Перелік, адміністративний устрій і статус усіх регіонів буде визначатись Верховною Радою України. Це закладає основи для майбутньої широкомасштабної адміністративно-територіальної реформи», - сказав Олещук.

«Що стосується особливого статусу Донбасу, то так, багато хто почав поширювати інформацію, що таким чином створюються передумови для закріплення особливого статусу ОРДЛО на рівні законів. Теоретично, подібний варіант виключати не можна, це справді передбачено. Але якщо певний статус якогось регіону визначається законом, то цей закон не може суперечити основному тілу Конституції. Конституція України недвозначно говорить, що Україна є унітарною державою і це фундаментальний принцип цього документу. Вносячи цю норму, Зеленський просто зробив такий собі «реверанс» у бік виконання Мінських домовленостей, але це нічого не означає. Підкреслюю: будь-який закон, який приймає ВР, не може суперечити нашій Конституції», - додав він.

Більше читайте тут: Закон про децентралізацію: особливий статус Донбасу чи «загравання» із Мінськими угодами?

 

ІА "Вголос": НОВИНИ