Нагадаємо, в українському баскетболі стався розкол. А тому, як і у 2008-му році, буде проводитися два чемпіонати. Один, що має статус офіційного, проведе Національна федерація, другий – Суперліга, яка організовувала чемпіонати України в 2009-2015 роках.

Офіційний чемпіонат стартував 10 жовтня зустрічами за участю трьох колишніх команд Суперліги: «Миколаїв» - «БІПА» (Одеса), «Запоріжжя» - «Хімік», «Черкаські мавпи» - «Кривбас». Лише 21 жовтня у боротьбу вступили дві новостворені київські команди, «Інфіз» і «Динамо», а також луцька «Волинь-баскет».

У Суперлізі також виступатимуть дев'ять команд, з них троє – новачки: «Кремінь», «Харків» і «Хортиця» (Запоріжжя). Свій сезон вони відкриють 31 жовтня в Дніпропетровську зустріччю фіналістів попереднього чемпіонату – «Дніпра» та «Будівельника». Зіграють в турнірі також «Говерла», «Галичина», «Одеса», «Дніпро-Азот».

На підготовку до сезону у більшості команд було менше місяця. Наприклад, генеральний директор «Галичини» та водночас наставник команди Кирило Погостинський розповів «Вголосу», що комплектувати львівську команду почали 12 жовтня.

«За цей час ми укомплектувалися українськими баскетболістами. Зараз шукаємо легіонерів, – каже пан Погостинський. – Хто це буде? – білоруси, американці чи домініканці... я не готовий сказати. Усе в процесі перемовин. Думаю, наступного тижня буде більше інформації. Команду очолюю поки що я. Третій рік поспіль починатиму сезон на тренерському містку. Далі побачимо. З українськими фахівцями домовитися не вдалося, іноземні наставники мають великі фінансові запити».

Учора спортивні ЗМІ України поширили інформацію про перехід у «Галичину» 32-річного американського захисника Ларрі Холома. За словами наставника львів’ян, ця інформація є передчасною і жодного контракту із американцем клуб не підписував.    

За умови жорсткого цейтноту на підготовку до сезону говорити про високі завдання «Галичини», не доводиться.

«Головне наше завдання – здобути якомога більше перемог і тішити своєю грою уболівальників», – переконує Кирило Погостинський.

Суперліга тепер, по суті, має статус приватного турніру. Через це уже після оформлення розколу, виникло ще одне протиріччя. ФБУ дозволила гравцям переходити в свої клуби, ігноруючи чинні контракти з командами Суперліги, на що та відповіла рішучим протестом. Поки що найбільш помітними трансферами стали переходи з «Будівельника» двох збірників: Максима Пустозвонова у новостворене київське «Динамо» і Дмитра Забірченко – в «Кривбас». У зворотний бік, з «Києва» в «Будку», перейшов дебютант збірної на ЧЄ-2015 Павло Крутоус.

Схоже, що «Будівельник» та «Дніпро» будуть явними фаворитами у національній Суперлізі. Когось із решти семи команд Суперліги, наразі важко виділити, через мляву трансферну компанію клубів.

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ