Важливо зрозуміти, що далі буде із Володимиром Цемахом. Якщо він зникне з поля зору українського правосуддя і не опиниться у юрисдикції правосуддя західних країн, тоді можна говорити про те, що це домовленість у межах так званого обміну.

Про це «Вголосу» розповів політтехнолог Ярослав Макітра.

«У чому загроза такого сценарію? По-перше, не факт, що такого важливого свідка у цій ключовій справі взагалі можна віддавати Росії. Але навіть якби такий сценарій вибрали, варто розуміти, які мали би бути його передумови: перше – допит всіма потрібними інстанціями, західними країнами, і друге – якщо і не юридично зафіксований факт обміну, то хоча би запротокольований, як було, наприклад, у випадку обміну із Савченко та російськими офіцерами, де чітко зафіксували, що саме Росії передають взамін певних людей, - зазначив  Макітра. - Якщо була би хоча б така процедура, можна було би потім апелювати і до західних інституцій, і до Росії, що це воля Путіна. І вже у Путіна можна було б вимагати пізніше допитати цього свідка».

А так, вважає експерт, якщо Цемах приїде на окуповану територію, Росія отримає можливість говорити, що Україна випустила важливого і цінного свідка, а це свідчить про те, що наша країна не хоче реального розслідування справи.

«До того ж Цемах може просто зникнути у Росії як цінний свідок, і це дуже негативно вплине на Україну. Бо зараз виходить, що юридично український суд відпустив злочинця просто на підписку – до того ж цінного свідка», - резюмував політтехнолог.

Більше читайте тут: «Розтяжка» президента Зеленського».

ІА "Вголос": НОВИНИ