Про це кореспондентові «Вголосу» розповіла мама Кузьми Скрябіна Ольга Кузьменко.

Ще у 2015-му році, після трагічної загибелі відомого українського співака, композитора Андрія Кузьменка (Кузьми Скрябіна) мер Львова Андрій Садовий привселюдно заявив, що у Львові побудують сквер в пам'ять про Кузьму Скрябіна. «Місце щасливих людей» - саме так мав би назватися сквер.

Як розповіла мама Андрія Кузьменка Ольга Михайлівна, було оголошено конкурс, про який із відомих львівських архітекторів, втім, ніхто й не чув. У ньому взяло участь всього 5 проектів, а перемогу здобув архітектор Кузнєцов із м. Дніпро. Але згодом виявилося,  що за проект, який обіцяла зробити місцева влада, має заплатити чималу суму грошей родина Андрія Кузьменка.

З того часу, відколи Садовий пообіцяв побудувати «Місце щасливих людей» у Львові, минуло більше року. В липні 2015-го мама Андрія навіть зверталася до міськради із проханням залишити їх в спокої. Але передвиборчі перегони зробили своє – мер і його команда запевнили родину, що проект вже готовий, що він вже затверджений, що ось-ось все буде.

«Місце щасливих людей» планували зробити на площі Гасина, де нині стоїть величезний павільйон із пивом та сміттєві баки. Та після того, як у суспільстві поширилися чутки про те, що Ольга Михайлівна збирає кошти на сквер – у родини просто урвався терпець. Родина Андрія Кузьменка звернулася до народу:

«Звернення батьків Кузьми Скрябіна до львів’ян!

Проект скверу у Львові місця щасливих людей – нежиттєздатний. А. І. Садовий, очевидно, не подумав, коли пропонував цей проект в честь Кузьми Скрябіна. Це виглядає все настільки цинічно і лицемірно, що ніби мама Андрія сама збирає гроші на цей сквер!! Нам - батькам, дружині і дочці, такою ціною принижень абсолютно не потрібно сквер у Львові. Тому ми вирішили відмовитися від цієї ідеї-фікс і більше не повертатися до неї. В липні минулого року я таку заяву в мерію вже написала на ім’я Садового, але це було перед виборами мера і мене, на превеликий жаль, умовили не давати ходу заяві. Прохання до всіх причетних: дайте мені і душі мого сина спокій!

В Україні створено вже багато скверів, мурал, пам’ятників, стіни пам’яті, перейменовані вулиці. Все це робили небайдужі люди, які тільки спиталися нас, батьків, дозволу, а не втягували нас, напівпритомних від горя, у свої блюзнірські плани. Андрій би це все припинив давним-давно. Отже, кінець тій тяганині, блюзнірству і обіцянкам. Хай і надалі на пл. Гасина стоїть добротний павільйон з пивом і сміттєві баки під боком бібліотеки імені Стефаника. Оце напевно і є те відповідне місце відпочинку для щасливих львів’ян. Дайте нам спокійно жити без ваших ефемерних ідей, Андрій Іванович. Нам і так нелегко, а тут ще ваші, очевидно, передвиборні обіцянки-цяцянки. Ще раз наполегливо прошу, залиште нас всіх у спокої».

ІА "Вголос": НОВИНИ